Zo blijf je zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Gepubliceerd op: 4 februari 2022 10:28
Gewijzigd op: 4 februari 2022 10:29

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Wanneer je ouder wordt is het belangrijk om zowel goed voor je gezondheid als voor je woonomgeving te zorgen, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en van je vrijheid kunt genieten. Gelukkig is er veel mogelijk om dit voor elkaar te krijgen, ook wanneer je niet alles meer zelf kunt doen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van diensten voor maaltijdvoorziening, thuiszorg, of een abonnement op onderhoud aan je woning zoals een verzekering voor schoorsteenvegen.

Optimaal woonplezier

Naast de geregelde schoonmaakbeurt vereist een eigen woning ook vaak extra werk. Denk aan onderhoud aan de cv-ketel, het verwijderen van opgehoopte bladeren in dakgoten en schilderwerk aan de buitenzijde van het huis. Heeft jouw woning een open haard of houtkachel? Dan zal de schoorsteen vegen ook af en toe onder de werkzaamheden vallen. Wanneer je deze klussen zelf niet meer kan uitvoeren kun je hier een onderhoudsabonnement voor afsluiten. Lees goed de polisvoorwaarden van jouw verzekering door om te zien welke woondiensten er allemaal onder de dekking vallen.

Zorg aan huis

Wanneer je vanwege je gezondheid extra zorg nodig hebt kun je dit laten doen door een professionele zorgverlener of door een mantelzorger. Een zorgverlener kan hulp bieden bij het toedienen van medicatie, het verzorgen van wonden en andere medische en hygiënische zorg. Een mantelzorger is vaak een familielid die een deel van de zorg over kan nemen, zoals het bereiden van maaltijden, hulp bij douchen en aankleden, het bijhouden van de administratie en hulp in het huishouden.

Aanpassingen aan de woning

Het kan ook een stuk schelen om wat elementen in en rond het huis aan te passen op je huidige situatie. Wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been bent is het goed om ervoor te zorgen dat de woning gelijkvloers is en je geen trappen op en af hoeft. Ook kunnen speciale leuningen in de badkamer en bij het toilet voor extra ondersteuning en veiligheid zorgen. Samen met een expert kun je bepalen of jouw woning aanpassingen nodig heeft om ervoor te zorgen dat je zelfstandig in je eigen huis kunt blijven wonen.

Blijf vitaal

Niet alleen je huis maar ook je lichaam moet in goede staat verkeren om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Zorg daarom voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Ook wanneer je iets minder fit bent is het belangrijk om te blijven bewegen. Maak af en toe een wandeling door de buurt en pak de fiets in plaats van de auto. Door wat vaker bewust te bewegen gaat je energie vanzelf omhoog en voel je je een stuk vitaler.


Dit nieuwsbericht is 788 keer bekeken