Zorg bij dementie in Helmond: Handige tips voor mantelzorgers

Gepubliceerd op: 21 april 2023 14:01

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Als je mantelzorger bent voor een naaste met dementie, kan dat een hoop tijd en energie kosten. Veel mensen willen hun naaste het liefst thuis verzorgen, maar kunnen dit naarmate de ziekte vordert niet alleen. In dit artikel noemen we daarom nuttige tips van particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Blijf bewegen en motiveer

Het is soms lastig om mensen met dementie in beweging te krijgen. Om je naaste te helpen, kun je samen gaan wandelen of een leuk muziekje opzetten om te dansen. Vaak roept muziek zelfs leuke herinneringen op! Dit kan uw naaste motiveren om te blijven bewegen en kan bovendien erg leuk zijn.

Wees scherp op (gezonde) maaltijden

Dementie maakt het vaak moeilijk voor mensen om bij te houden wat en hoe vaak ze hebben gegeten. Bovendien kunnen ze soms moeilijk aangeven of ze honger hebben of al vol zitten. Daarom is het belangrijk om goed op te letten of je naaste genoeg eet en niet ondervoed raakt. Een ander risico is dat de persoon juist te veel snoept, wat kan leiden tot een verslechtering van de gezondheid.

Maak het huis veilig

Dwalen in huis is niet ongewoon voor mensen met een gevorderd stadium van dementie. Om de kans op ongelukken in huis te verkleinen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gevaarlijke voorwerpen, zoals glas en schoonmaakspullen, niet in de weg staan of door je naaste gevonden kunnen worden. Zo kan je bijdragen aan een veilige omgeving.

Schakel op tijd hulp in

Mensen met dementie voelen zich vaak het veiligst in hun eigen huis. Toch kan het voorkomen dat je als mantelzorger in de laatste stadia van dementie de zorg niet meer alleen aankunt. Het is belangrijk om overbelasting te voorkomen en tijdig hulp in te schakelen. Naast hulp van vrienden en familie kan particuliere thuiszorg bij dementie een oplossing bieden. Denk hierbij aan vaste teams die de zorg voor je naaste overnemen om zo een vertrouwelijke omgeving van rust en regelmaat. De zorg kan reiken van 5, 12 tot 24-uurs zorg. Onthoud dat je niet alleen hoeft te zijn als mantelzorger.


Dit nieuwsbericht is 238 keer bekeken