Zonnewendewandeling over Groene Punt

Gepubliceerd op: 17 juni 2022 14:41

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

BROUWHUIS Op zondag 19 juni om 04:00 uur houdt het IVN een zonnewende-wandeling op de Groene Punt. Twee dagen voor de langste dag, de dag van de zonnewende, wandelen bij het ochtendgloren. Deelname is gratis. Opgave vooraf niet nodig.

Wil je ‘n keer ervaren hoe de dag begint in de natuur? Wil je een keer met eigen ogen zien hoe de natuur elke dag weer ontwaakt?

"Als we ter plekke aankomen, is het nog nacht; het is
er nog stil."


Dat kan. Kom, wandel mee en geniet! Samen met de IVN-gidsen kun je op deze vroege ochtend op stap. Twee dagen voor de langste dag, de dag van de zonnewende, wandelen we bij het ochtendgloren.

Als we ter plekke aankomen, is het nog nacht; het is er nog stil. Gauw genoeg beginnen de eerste vogels aarzelend te zingen. Het duister maakt plaatst voor wat licht in het oosten. Mist hangt over de weiden, een grazende ree heft waakzaam de kop op. De lucht kleurt rood, het vogelconcert zwelt aan, de dag begint. We wandelen door de ruige natuur van dit voor velen nog onbekende gebied.

De Groene Punt is een nieuw natuurgebied dat in de splitsing van het oude en nieuwe kanaal ligt. In juli 2019 heeft de gemeenteraad besloten om het gebied te ontwikkelen voor natuur en recreatie. Voor die tijd had het gebied een industriebestemming. De Groene Punt wordt doorsneden door de Nieuwe Aa en bestaat uit veel verschillende biotopen. Bloemrijke ruigte in het noorden, verspreid droge én natte bloemrijke graslanden, een rijk begroeide kanaaloever en een beek waarin ijsvogels hun visjes vangen en waar ze elk jaar hun jongen grootbrengen.
Deelname is gratis. Aanmelding vooraf niet nodig. Niet geschikt voor rolstoelers. Het verzamelpunt is bij kruising van de Stipdonkseweg en Veldbeemd in Helmond. (Steek het kanaal over bij Kanaaldijk ZO 12, 5705 BE Helmond).

Wees voorbereid op een pittige wandeling. De vegetatie is vochtig, we lopen soms door overhangend gras. Stevig schoeisel of laarzen is noodzakelijk. We beklimmen enkele malen de 20 meter hoge zandbergen. Als je gevoelig bent voor muggenbeten, dan is bescherming daartegen aan te raden.

Nadere inlichtingen bij Anne Regts: telefoon 0492 – 477 392 of mail ivnhelmond@gmail.com. Kijk voor meer informatie over deze wandeling op de site www.ivn.nl/afdeling/helmond.


Dit nieuwsbericht is 51 keer bekeken

X
X