Zonnebloem, voor oud én jong

Gepubliceerd op: 16 maart 2023 16:16

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door: Floortje Jansen

HELMOND De Zonnebloem, alom bekend als… ja als wat eigenlijk? Met ‘een organisatie die zich inzet voor ouderen’, wordt het tekortgedaan. “Wij organiseren leuke activiteiten voor onze deelnemers en die zijn dan altijd op maat. Denk aan activiteiten voor jongeren, ouderen, noem het maar op”, vertelt Angelique Lebens, voorzitster van De Zonnebloem Groot Helmond. Zij en Jan van der Linden zijn bezig vernieuwingen door te voeren, om de agenda voor jongeren meer onder de aandacht te brengen.

Cliché beeld

“Als je deze folders bekijkt,” vertelt Jan, “zie je eigenlijk alleen foto’s van oudere mensen.” Angelique vult hem aan: “Het grootste deel van onze deelnemers is dan ook wel gehospitaliseerd. Daarvoor organiseren we vaak de dingen die ze van ons gewend zijn, zoals bijvoorbeeld avondjes kienen.” De organisatie is zich er bewust van dat een jongere generatie daar bij zetten niet gaat. “Bij mij in de wijk komt vaak een jongen in een rolstoel voorbij”, vertelt Jan. “Laatst heb ik de stoute schoenen eens aangetrokken en hem aangesproken. Ik vroeg hem of hij eens had gehoord van De Zonnebloem, aangezien hij in een rolstoel zit. Hij reageerde dat daar alleen oude mensen op afkwamen, is dat niet? En het klopt. Bij ons zijn op dit moment alleen maar ouderen.”

Vernieuwing, verjonging

Genoeg reden voor Angelique en Jan alles op alles te zetten om twee groepen in te gaan richten; één voor het vaste bestand deelnemers, waar het meeste zal blijven hoe het momenteel is en één voor een nieuwe, jongere generatie. Zo zien ze ook dat wanneer alles zo goed mogelijk wordt ingericht voor een jongere groep, ook het tijdstip moet worden veranderd ten opzichte van dat voor een oudere doelgroep. “Overdag werken zij of gaan ze naar een dagbesteding. Daarvoor komen dus activiteiten in de avond. De ouderen, die we nu hebben, willen juist graag bezigheden overdag”, stelt Angelique. Jan en zij merken dat de vraag ernaar groot is in Helmond. “Maar het blijft moeilijk om de juiste doelgroep aan te spreken, daar moet echt in worden geïnvesteerd.”

Aanpakken maar!

Wat zijn dan activiteiten voor jongeren? “Denk dan bijvoorbeeld aan een concert van Guus Meeuwis of een voetbalwedstrijd van PSV. Daarbij kijken we ook naar bijpassende vrijwilligers, dat gaat altijd hand in hand.” Ook voor de vrijwillige inzet is het namelijk van belang dat diegene zich op zijn of haar plek voelt en daarin wordt ook gezocht. In een dergelijk proces zijn er al snel meer zaken die op gaan vallen, vindt Jan. “Kijk bijvoorbeeld naar de Kasteeltuinconcerten. Achteraan zie je de mensen in een rolstoel. Zij zien niks, maar kunnen niet verder komen. Aan de zijkant ruimte voor hen maken zou al genoeg zijn.” Angelique heeft ook andere bronnen aangeboord. Zo waren de onafhankelijke cliëntenondersteuners van Gehandicaptenoverleg Helmond uitgenodigd voor de kerstviering van De Zonnebloem, voor hun expertise op het gebied van waar precies behoefte aan is.

Cliënt centraal

“Als je partner of iemand in je gezin in een rolstoel zit of vrij moeilijk te verplaatsen is en je wilt bijvoorbeeld op vakantie, dan is dat standaard een probleem. Al helemaal als er dan medische zorg nodig is. Wij als Zonnebloem kunnen dat gewoon regelen”, vertelt Jan. “Wanneer je de mensen dat vertelt, wordt de interesse een ander verhaal.” Het draait erom dat zorgen weg worden genomen, ook bij de activiteiten. De Zonnebloem is dan ook van toegevoegde waarde voor veel inwoners van Helmond. “Als dat niet zo zou zijn, was ik geen vrijwilliger geworden”, stelt Jan. Er is geen inschrijfgeld voor leden, slechts per activiteit geldt er een betaling. Jan legt uit: “Voor iedereen is het nu moeilijk en daar willen we ook rekening mee houden, door de kosten voor die activiteit laag proberen te houden.” Samen hebben ze de hoop dat wanneer in de toekomst de twee groepen eenmaal draaien, de jongeren uiteindelijk er kunnen zijn voor de ouderen en vice versa. Een goed streven voor het nieuwe jaar.


Dit nieuwsbericht is 85 keer bekeken