Zelfstandig en comfortabel in je eigen huis blijven wonen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 11 mei 2018 9:00
Gewijzigd op: 9 mei 2018 16:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Er komen steeds meer handige en slimme hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De meeste ouderen en mantelzorgers weten die echter niet altijd te vinden. Probeerplaats Vooruitkomst in de Elzaspassage in het centrum van Helmond wil daar verandering in brengen. Donderdag 15 maart jl. is Vooruitkomst geopend door wethouder Nathalie van der Zanden.

Probeerplaats Vooruitkomst

Vooruitkomst is een fysieke plaats waar ouderen, mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en eventuele andere zorgvragers allerlei soorten hulpmiddelen in een huiselijke sfeer kunnen proberen en ervaren. Men kan zelf voelen hoe een aangepast seniorenbed ligt en of een sta-op-stoel echt werkt. “Vooruitkomst is geen winkel die spullen verkoopt. Ons doel is om mensen te informeren en te laten ervaren hoe ze door het gebruik van hulpmiddelen comfortabel en zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen huis” vertelt Mariëlle Trompper, projectleider.

Niet alleen inwoners van Helmond maar ook professionals in zorg en welzijn worden uitgenodigd om in Vooruitkomst kennis te komen maken met de verschillende hulpmiddelen. Bezoekers kunnen gewoon binnenwandelen. De medewerkers van de ‘probeerplaats’ kunnen een rondleiding geven, beantwoorden vragen van bezoekers en geven informatie en persoonlijk advies. Daarnaast worden er lezingen of workshops gegeven. Op donderdag 17 mei komt Zorgmakelaar Marieke van der Hoff vertellen hoe zij mensen kan helpen als zij zorg of ondersteuning nodig hebben maar niet goed weten waar ze die kunnen halen. Daarna houdt ze een gratis inloopspreekuur.

Hoe ziet Vooruitkomst er uit?

De ‘probeerplaats’ is verdeeld in een hal, woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer om in een huiselijke omgeving de hulpmiddelen te kunnen zien en te proberen. Voorbeelden van praktische hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een aangepaste wc-bril (verhoogd, met armleuningen), aangepast bestek voor mensen met dementie en hulpjes voor het aantrekken van kleding en (steun)kousen.

Behalve praktische hulpmiddelen laten we ook slimme snufjes zien, ook wel ‘smart health’ geheten. Voorbeelden van ‘Smart Health’ zijn bijvoorbeeld een klok waarop de datum, dag, tijd en eventuele afspraken staan vermeld en ‘leefstijlmonitoring’. Hierbij zijn er sensoren (geen camera’s) in de woning geplaatst die registreren wanneer er deuren openen en sluiten, de bewoner in bed ligt en hoe vaak de koelkast wordt geopend. Als er afwijkingen van het normale leefpatroon worden waargenomen, krijgt de mantelzorger een seintje. Een ander voorbeeld is ‘persoonsalarmering’ waarmee iemand door middel van het drukken op een knop aan een polsband of ketting of het trekken aan een koord aan een mantelzorger kan doorgeven dat hulp nodig is.

“Met probeerplaats Vooruitkomst willen we bereiken, dat ouderen en mantelzorgers positiever gaan denken over hulpmiddelen en ze zelf ook daadwerkelijk willen gaan gebruiken”.

Waar kunt u Probeerplaats Vooruitkomst vinden en wanneer kunt u terecht:

Vooruitkomst is gevestigd in de Elzaspassage naast C&A en tegenover Arnani Modeschoenen. De openingstijden tot in ieder geval begin juli 2018 zijn: woensdag van 10.00 – 15.00 uur en donderdag en vrijdag van 13.00-16.00 uur.

Dit nieuwsbericht is 273 keer bekeken

X
X