World Press Photo Exhibition 2022: prijswinnende foto’s in Helmond

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 16:35

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

CENTRUM
Het zijn foto’s van wereldklasse en ze zijn nu te zien in Helmond. Vrijdag j.l. opende in de Cacaofabriek de World Press Photo Exhibition 2022.

Tekst en foto’s: Debby Walters-Smits.

Lopend langs een lange rij met indringende, krachtige foto’s vertelt Julia Kozakiewicz over de tentoonstelling. Als curator reist ze met de expositie mee over de wereld. Julia legt uit: “Meer dan vierduizend fotografen uit honderddertig landen selecteerden uit meer dan zestigduizend inzendingen de winnende foto’s van de World Press Photo Contest 2022. Voor het eerst gebeurde dat via een nieuwe opzet door te werken met zes regio’s: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië en vier categorieën: Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format. Er is gekozen voor een nieuwe opzet van de wedstrijd om een globaler beeld te krijgen en de geografische balans te vergroten.”

Dat is tevens het grootste verschil in de wedstrijd ten opzichte van eerdere edities. Al sinds 1955 bekroont de World Press Photo Contest de beste fotojournalistiek en documentaire-fotografie van het jaar. De inzendingen komen uit alle landen en laten verhalen zien die ergens over gaan. Allerlei onderwerpen komen naar voren, van politieke situaties tot menselijke verhalen, van klimaatcrisis tot toegang tot onderwijs en van burgerrechtenbewegingen tot behoud van inheemse identiteit. De geëxposeerde foto’s kunnen bezoekers raken, boeien, intrigeren en confronteren. De beelden laten niet altijd een rooskleurige wereld zien.

De World Press Photo of the Year is ‘Kamloops Residential School’ van Amber Bracken voor The New York Times. De winnende foto hangt vrij op de wand in de expositieruimte en valt op door de sfeer en het krachtige beeld dat tot de verbeelding spreekt. De foto met de kruizen met rode jurken gaat over de 215 anonieme kindergraven bij de Kamloops Indian Residential School in Canada, een internaat waar inheemse kinderen ‘sociaal aangepast’ werden in de 19de eeuw.

Nieuwe categorie
Nieuw is de categorie ‘Open Format’. Fotografen krijgen hierbinnen de mogelijkheid om op een vrije, artistieke manier hun beelden te bewerken of om ze in een andere vorm te gieten. De winnares van de Open Format Award is Isadora Romero met haar video ‘Blood is a Seed’. Haar video met digitale en analoge foto’s gaat over de verdwijning van zaadsoorten, gedwongen migratie en het verlies van de kennis van de voorouders. Een ander project binnen de categorie Open Format is dat van Rehab Eldalil; de fotograaf toont portretten die ingaan tegen de stereotypen van Bedoeïenenvrouwen in Egypte. De foto’s werden op textiel geprint en vervolgens door de vrouwen zelf geborduurd. In Mexico is het vanwege de vele drugskartels niet veilig om journalist of fotograaf te zijn. Yael Martínez koos een artistieke invalshoek door krassen en speldenprikken aan te brengen op foto’s als symbolische verwijzing naar de opiumproductie waarbij gaten in de opiumbloem worden gemaakt.

Het is de derde keer dat deze beroemde tentoonstelling in Helmond neerstrijkt. Er staan al zo’n zeventig rondleidingen met klassen gepland. “De openingstijden zijn ruim”, aldus Ilse Verbeek namens de Cacaofabriek. “Dagelijks tot 20:00 uur en in het weekend gaan we eerder open om een groot publiek de kans te bieden om de tentoonstelling te bezoeken. Dankzij de steun van onze partners is de toegang in Helmond zelfs gratis.”

De World Press Photo Exhibition 2022 is nog te bezichtigen tot en met zondag 19 februari 2023.

www.cacaofabriek.nl/worldpressphotohelmond


Dit nieuwsbericht is 169 keer bekeken