Winter in april

Winter in april sneeuw
Gepubliceerd op: 8 april 2021 9:06

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Het jaar 2021 lijkt qua weer nu al een jaar van tegenstellingen te worden: gingen we in februari nog van winter (inclusief sneeuw- en schaatspret) naar lente in één week tijd, nu ging dat precies andersom. Op woensdag 31 maart tikte de thermometer de 25 graden aan en zaten we massaal in de tuin, afgelopen woensdagochtend (7 april) lag Helmond bedekt onder een sneeuwkleed en duurde een ritje dwars door de stad twee keer zo lang.

Toch lijkt deze weersomslag in april extremer dan dat het daadwerkelijk is. ‘April doet wat hij wil’, is niet voor niets nog altijd een veelgehoorde uitspraak. In de grasmaand kunnen alle seizoenen wel een keer voorbijkomen. Juist in deze maand is de windrichting zeer bepalend voor ons weer. Op 21 april 1968 werd het recordwarm in Nederland: in Gemert en Venlo werd het die dag 32,2 graden.

Op 12 april 1986 was het juist het koudst: in Deelen werd een temperatuur van -9,4 graden gemeten. April 2007 staat te boek als de warmste ooit (sinds de metingen vanaf 1901) met een gemiddelde temperatuur van 13,1 graden, april 1917 was de koudste met een gemiddelde van 4,6 graden. Een gemiddelde temperatuur van 9,2 graden is normaal voor april. Zoals de weersvoorspellingen er nu uit zien, blijft het de komende week nog aan de frisse (en natte) kant, maar dat we binnenkort ook weer fijn lenteweer kunnen verwelkomen, is niet ondenkbaar.

F | Wendy Lodewijk


Dit nieuwsbericht is 460 keer bekeken

X
X