Winkelcentrum De Bus – waar komt die naam toch vandaan?

waar komt de naam winkelcentrum de bus vandaan
Gepubliceerd op: 11 maart 2021 14:45
Gewijzigd op: 11 maart 2021 10:05

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

HELMOND-NOORD Waar komt de naam van winkelcentrum De Bus toch vandaan? Onze redactie kreeg deze vraag binnen, de vraagsteller gaf aan dat zelfs de beheerster van het winkelcentrum geen idee had hoe het winkelcentrum aan haar naam kwam. Reden voor ons om dit eens uit te zoeken.

Door: Wendy Lodewijk

Een eerste rondvraag leverde niets op. Iedereen kent het winkelcentrum wel, maar weet niet waar die naam vandaan komt. Vervolgens zijn we het internet in gedoken. Daar is veel informatie te vinden over het betreffende winkelcentrum, maar niet echt over de naamgeving. We zochten verder. Uiteindelijk hadden we de juiste zoekopdracht te pakken en vonden we een paar sites (waaronder www.geschiedenishelmond.nl) waarop te lezen is dat vroeger, toen het winkelcentrum nog niet bestond, een straat daar ‘De Bus’ heette. Bij het bouwen van het winkelcentrum hebben ze de straatnaam overgenomen. Tot zover de verklaring van de naam.

Toch vond de redactie deze verklaring nog niet helemaal afdoende en zocht verder. ‘De Bus’ is als straatnaam immers ook niet bepaald doorgaans. We zaten echter al vrij snel op een dood spoor, omdat een zoekterm als ‘De Bus’ te veel hits geeft over ofwel het winkelcentrum, ofwel het openbaar vervoersmiddel. Ineens zagen we het licht: stadsgids Jan van Bussel weet hier vast het antwoord op! Jan weet zowat alles over onze mooie stad en haar geschiedenis. En dat was een schot in de roos: Jan wist precies te vertellen hoe het zat. Vroeger, we praten over vóór 1880, waren in het betreffende gebied alleen een aantal boerderijen te vinden.

Voor de rest bestond de omgeving uit veel groen. Het gebied werd in het Helmonds ‘De Búsch’ genoemd (dus met een klinkerklank tussen de ‘uh’ van bus en de ‘eh’ van bes in), het is eigenlijk een dialectwoord voor bosjes of struiken. Toen vanaf 1900 alle straten namen kregen in Helmond, is deze naam overgenomen en heette de betreffende straat met boerderijen voortaan De Bus. Toen in de jaren ’70 het winkelcentrum op die plaats gebouwd werd, kreeg het vanzelfsprekend ook die naam.


Dit nieuwsbericht is 393 keer bekeken

X
X