Wervelend Weens Klassiek

Gepubliceerd op: 19 september 2019 17:00
Gewijzigd op: 19 september 2019 11:30

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Op zondag 22 september treedt het kamermuziekduo Raymond Honing (traverso) en Ursula Dütschler (pianoforte) op met prachtig Weense muziek van Beethoven en vader en zoon Mozart. Plaats: Elkerliek Kapel, Wesselmanlaan 25 te Helmond. Aanvang: 20.00 uur. Entree: €12,50.

Op het programma deze zondag staan wervelende Weense werken van Beethoven en vader Wolfgang Amadeus en ziens jongste zoon Franz Xaver Mozart. Zo kunt u luisteren naar de voor beide instrumenten virtuoze sonate in G opus 30 nr. 3 van Beethoven: stormachtig openend, daarna lieflijk en melodieus en als een wervelwind eindigend.  Ook de sonate in D opus 12 nr. 1 en de bewerking van een Russisch volksliedje ‘Schöne Minka’ in Variationen opus 107 nr. 7 worden ten gehore gebracht. Natuurlijk mag het andere Weense wonder, Wolfgang Amadeus Mozart, niet ontbreken met zijn sonate in G (KV 379). Maar wat zeker speciaal is, is de uitvoering van het Rondo in e van Mozarts jongste zoon Franz Xaver, die geboren werd slechts vier maanden voor de dood van zijn vader. Toch is diens muzikale lichtheid en charme duidelijk herkenbaar. Een prachtig herkenbaar, maar ook verrassend programma dus. Eerder, in 2018, brachten de uitvoerende musici deze muziek uit op cd, die in muziekbladen als Luister en Amadeus met een 9 werd beoordeeld!
Raymond Honing en Ursula Dütschler bespelen hun instrumenten met natuurlijk gemak en komen tot een perfect samenspel met behulp van hun soepel klinkende traverso en schitterende negentiende-eeuwse fortepiano.


Raymond Honing veroverde als fluitist diverse nationale en internationale prijzen; is eerste fluitist van Sinfonia Rotterdam en speelt in diverse ensembles, zoals Het Asko Schönberg, Anima Eterna  en het Combattimento Consort. Sinds 2017 heeft hij een eigen ensemble: La Barca Leyden. Hij maakte diverse cd’s, is een enthousiast promotor van eigentijdse muziek, dirigent en docent aan de conservatoria van A’dam en Groningen.
De Zwitserse Ursula Dütschler studeerde klavecimbel in Bern en aan het Mozarteum in Salzburg, won diverse concoursen voor klavecimbel en fortepiano en ontwikkelde op beide instrumenten een veelzijdige concertpraktijk. Ze trad ook op met (inter)nationale orkesten, zoals die van Barcelona, Lausanne, Württemberg en Zürich. Ze maakte cd’s met solowerken van o.a. Byrd, Bach en Scarlatti en heeft haar eigen ensemble Camerata 1800, gespecialiseerd in muziek rond 1800. Voor meer info: lambertusconcerten.nl

Fotobijschrift: Raymond Honing en Ursula Dütschler (Bron foto; Stichting Lambertusconcerten Helmond).


Dit nieuwsbericht is 112 keer bekeken

X
X