Wereldberoemde fotograaf uit Helmond schiet de meest uiteenlopende plaatjes

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 13:27

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door: Wendy Lodewijk

HELMOND Zijn foto’s gaan de hele wereld over, maar toch is hij nog zo ‘gewoon’ gebleven. Dave van Hout. Wie kent hem niet. Als je een foto van Dave voorbij ziet komen, herken je gelijk zijn persoonlijke touch. Mijn eigen bewondering voor zijn werk én de passie voor fotografie (zij het op een ander niveau) zorgden ervoor dat ik Dave al een tijdje op mijn lijstje had staan voor een interview. En nu mocht ik met hem in gesprek.

Al in het begin is duidelijk dat Dave een heel toegankelijke en gezellige man is. Geen kapsones of uit de hoogte-gedoe. En misschien is het daarom wel dat ik het gevoel had dat we úren over fotografie door hadden kunnen praten. Dave is autodidact, heeft dus zichzelf alle kneepjes van het vak geleerd. Uiteindelijk zijn zijn foto’s echt herkenbaar geworden. Hij vertelt: “Fotografie is voor mij iets vastleggen zonder regisseren. Het wachten op het juiste moment, het vertellen van een verhaal met slechts 1 beeld. Tijdens het fotograferen leef ik ook echt in mijn eigen wereld; zo heb ik van de duizenden bezoekers op Pinkpop geen weet als ik bezig ben met mijn camera.”

Vele bands op de gevoelige plaat

Het meest bekend is Dave waarschijnlijk van zijn concertfoto’s. Zo heeft hij samengewerkt met onder andere Beth Hart. En er hangt een enorme, door Dave gemaakte foto van Billy Idol in de huiskamer van de zanger van Airbourne. “Dat is een mooi verhaal”, lacht Dave. “Tijdens Bospop mocht ik een keer een mini-expositie doen in de tent waar de artiesten werden ontvangen. Billy Idol hing daar ook. Een groot ding van 1,80 bij 1,20 meter. Die was blijkbaar van de wand af gevallen en iets beschadigd. Komt Joel O’Keeffie ermee aangedragen. ‘I was trying to steal it’, grapte hij. Blijkt die beste man een fan van Billy Idol. De foto heeft hij mee mogen nemen. Na hun wereldtournee kreeg ik een foto doorgestuurd: Billy Idol hangt in de woonkamer van Joel. Hoe gaaf!”, zegt Dave enthousiast. Zijn ogen glinsteren als hij deze anekdote vertelt. “Dit is natuurlijk een groot compliment voor mijn werk.” Al is dit uiteraard niet het enige compliment dat Dave mocht ontvangen. “Ooit zei iemand tegen mij: ‘ik kan het zweet van de zanger op de foto zien, ruiken en voelen’. Ook al was het een grapje, als ik dit gevoel kan opwekken met een foto, doet me dat ontzettend goed.”

Alle aspecten van fotografie

Dave heeft inmiddels al 15 jaar ervaring. Qua concertfotografie vindt hij het leuk om echt voor een band of artiest te werken. “Je krijgt dan veel meer vrijheid. Zo is het vaak nodig om een accreditatie aan te vragen om een bepaald concert te mogen vastleggen, en dan mag je meestal alleen maar de eerste drie nummers fotograferen. Als je voor een band zelf werkt, dan is dat uiteraard niet zo. Dan kun je de speciale momenten uit het hele optreden vangen. Zo blijft het ook uitdagend.”

Toch doet Dave meer dan alleen muziek op de gevoelige plaat vastleggen. “Ik doe inderdaad ook bedrijfsfotografie, portretten, theater en nog veel meer. Die afwisseling vind ik leuk. Zo heb ik ook vrij werk van bijvoorbeeld de natuur en dieren. Dieren gaan, net als artiesten, niet voor je poseren en het is ook dan afwachten tot het juiste moment. Eigenlijk liggen de onderwerpen voor een mooie foto voor het oprapen.”

Expositie

Enkele maanden geleden is er in de Cacaofabriek een expositie geweest van een selectie van Dave’s foto’s. “Die expositie is goed bezocht. Bij de opening alleen al waren er 200 mensen aanwezig, dat had ik op voorhand niet verwacht”, vertelt hij vrolijk. “Ik probeerde in de foto’s mijn ontwikkeling te laten zien. Er hingen ook foto’s van de beginperiode, waarbij ik vooral keek naar andere fotografen. Ik mocht een camera van mijn broer gebruiken en ging op pad. Ik probeerde van anderen te leren en ondertussen een eigen ‘stijl’ te ontwikkelen. Ik leerde kijken en te ontdekken wat ik zelf mooi vind in een foto. Op de recentere foto’s zie je dat ik een eigen handtekening probeer mee te geven. Zo hou ik bijvoorbeeld van een hoog contrast en veel dynamiek in een foto. Het was een overzicht van 15 jaar popfotografie.”

Veel tijd

“Ooit begon ik met hobbymatig fotograferen. Ik heb er ontzettend veel tijd in gestoken om er beter in te worden. Ik vind het irritant als mensen denken ‘oh, jij hebt zo’n dure camera, ja dan maak je wel mooie foto’s’. Ik heb dan echt de neiging om die camera in hun handen te stoppen en te zeggen: hier, fotografeer maar. Materiaal is natuurlijk wel belangrijk, maar goede kennis van je materiaal is nog veel belangrijker. Je moet weten hoe je je camera instelt onder verschillende (licht)omstandigheden, hoe je je onderwerp wil laten zien, wat je wil overbrengen met je foto. Compositie, lichtinval, het gebruik van kleur, spelen met sluitertijd om beweging vast te leggen en meer van dat soort dingen. Fotograferen is meer dan op een knopje drukken. Voor die fractie van een seconde moet je alles uitgedacht hebben. En dan heb ik het nog niet over de nabewerking.”

Dave weet veel en weet dat ook met veel passie over te brengen. En het grappige is: hij ziet zijn werk nog steeds als hobby. Ik ben alweer nieuwsgierig naar de volgende fotoserie die we gaan zien van Dave.


Dit nieuwsbericht is 393 keer bekeken