‘Welkom in het Verheden’ naar Cacao Expo in Helmond

‘Welkom in het Verheden’ naar Cacao Expo in Helmond
Gepubliceerd op: 2 december 2021 9:56

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Suytkade, Voorpagina

Studenten, kunstenaar, Museum Helmond en De Cacaofabriek slaan handen ineen

HELMOND Op 12 december start in De Cacaofabriek de tentoonstelling ‘Welkom in het Verheden’, waar het ’verre’ heden en verleden samenkomen. De expositie loopt tot en met 14 januari en is georganiseerd door studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met De Cacaofabriek, Museum Helmond, kunstenaar Stijn Peeters en studenten van de Radboud Universiteit.

De exposanten nemen in hun werk een standpunt in tegenover actuele problematiek en verbeelden mogelijke toekomstscenario’s. Het publiek wordt door de begeleidende teksten uitgenodigd een positie ten aanzien van actualiteit, het verleden en de toekomst in te nemen.

In deze thematische tentoonstelling geven de exposanten hun perspectief op een toekomstige wereld vanuit verschillende tijdperken in het verleden, heden en de toekomst. Die visie kan zowel sober-dystopisch als optimistisch-utopisch zijn.

Opmaat van de tentoonstelling vormt het immense doek ‘In Defense of Sentimentality’ (2021) van Stijn Peeters. Vanuit zijn engagement met maatschappelijke, hedendaagse problematiek gaat hij in op de schaarste van grondstoffen die door het Westen worden uitgebuit en rijkelijk ingezet in de kapitalistische, digitale consumptiemaatschappij. Met behulp van kunsthistorische bronnen actualiseert hij voorstellingen uit het verleden en vermengt die met afbeeldingen uit de hedendaagse media. Ook binnen zijn docentschap deelt hij de reikwijdte van de beeldcultuur als rijke voedingsbodem met de studenten van de Academie voor Beeldende Vorming (ABV). Het resultaat daarvan is deze expositie waar hij jonge, talentvolle studenten hun eigen beeldende interpretatie op het thema vorm laat geven. Het resulteert in een gevarieerd tentoonstellingsaanbod aan technieken en (persoonlijke) contexten.

Samen sterk
Opdrachtgever voor deze expositie is De Cacaofabriek. De Cacaofabriek is een belangrijk podium voor kunst en cultuur in de omgeving van Helmond en biedt bij elke tentoonstelling een educatief programma. Organiserend partner is Museum Helmond, die haar kunstcollectie heeft opengesteld om zo het bronnenonderzoek voor dit project mogelijk te maken.

Door de presentatie van een viertal foto’s uit de collectie van Museum Helmond wordt het post-humanistisch toekomstbeeld binnen de expositie verduidelijkt. Zowel de studenten van de ABV als de studenten van de Radboud Universiteit worden in dit project begeleidt door Stijn Peeters en kunsttheoreticus Christianne Niesten.

Corona-informatie: Voor de actuele situatie rond corona, check onze website.


Dit nieuwsbericht is 384 keer bekeken

X
X