Waterput Apostelwijk wederom vernield

Gepubliceerd op: 10 juni 2020 11:40

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Mierlo-Hout: Met enige teleurstelling moeten de initiatiefnemers uit de werkgroep Buurtpreventie Apostelwijk melden dat wederom de hardglazen glasplaat op de historisch ingerichte waterput in de Aposteldreef, is vernield.

Vermoedelijk met een “live-hammer” is de glasplaat in duizenden stukjes veranderd!  Mede triest omdat dit al voor de tweede keer het geval is. Een behoorlijke schadepost. De investering werd ooit door sponsoring bij elkaar gebracht. De vernieling is vermoedelijk in het Pinsterweekend veroorzaakt.

In de waterput was een verzameling te zien van resten die betrekking hebben op het zogenoemde Apostelhuijs, een verpleeghuis voor 12 armlastige weduwnaars wat in opdracht door Kardinaal van Enckevoirt, een geestelijke uit Mierlo-Hout, in de 15e eeuw was gebouwd. Feitelijk het ontstaan van de wijk Mierlo-Hout. En mooie maquette, gebouwd door Hobbywerkplaats het Baken, maakte onderdeel uit van het tentoongestelde. De initiatiefnemers en beheerders van de waterput, Rob van Eekeren en Berry Smits, hebben besloten om de put niet meer te herstellen en deze in te richten als bloembak. Er wordt geen energie meer gestoken in een nieuwe glasplaat voor de put.

Het is een trieste zaak en er heerst onbegrip. Wat hebben de daders(s) willen bewerkstelligen? Mede omdat de inhoud van het tentoongestelde totaal geen economische waarde heeft, echter wel een cultuur historische waarde! Dat belang wordt klaarblijkelijk niet her- of erkend door de dader(s). Er wordt nog nagedacht waar de verzameling mogelijk beter beschermd kan worden tentoongesteld. Mochten wijkbewoners of passanten de vernieling (mogelijk) hebben gezien, is het verzoek om even contact op te nemen met de projectgroep Attentie Buurtpreventie via 06-10719402.


Dit nieuwsbericht is 242 keer bekeken

X
X