Waskracht verrast en brengt mensen samen

Waskracht verrast en brengt mensen samen
Gepubliceerd op: 16 september 2021 10:08

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Samen lachen en plezier beleven met de mensen om je heen. We zijn er allemaal hard aan toe. Dat blijkt wel uit de enthousiaste reacties van het publiek op de voorstelling van Waskracht. Waskracht brengt mensen samen en dat is precies de bedoeling. De eerste elf voorstellingen zitten erop. Nog twaalf te gaan. Mis het feest niet. Komt dat zien!

Uit de reacties van het publiek blijkt duidelijk dat de voorstelling echt verrast. Regisseur Anneke Schröder: “De voorstelling is anders omdat je er als kijker middenin zit. Daar is het Waskracht precies om te doen. De mensen en wijken van Helmond met elkaar verbinden en een bijdrage leveren aan een plezierig leven in deze mooie stad. Voor iedereen. Daarom is de voorstelling vrij toegankelijk en speelt alles zich af op straat. Waskracht gaat over de kracht van Helmond. Het stuk speelt zich af in een circus, achter de pluche gordijnen, zoals er ook van alles gebeurt achter de Helmondse voordeuren. De oprechtheid van de spelers moet voelbaar zijn bij het publiek. Geen afstand dus, maar gewoon er middenin.”

Waskracht verrast en brengt mensen samenWim Peters, initiatiefnemer van Waskracht, speelt de ene keer directeur Carlos en de andere keer helpt hij mee opbouwen en afbreken.
F | Bram Verhees/Pim Hegeman.


Voor iedere voorstelling wordt het hele ‘circus’ opnieuw opgebouwd en de omgeving aangekleed met waslijnen vol wapperend wasgoed. Een flinke groep vrijwilligers steekt hiervoor de handen uit de mouwen. Die groep vrijwilligers bestaat voor een deel uit spelers en voor een deel uit andere enthousiastelingen die Waskracht een warm hart toedragen. Zonder hun fantastische inzet zou Waskracht niet kunnen draaien.

Licht en geluid zijn deel van de beleving
Ted Willems zorgt bij alle Waskracht-voorstellingen voor het geluid en bij de avondvoorstellingen ook voor het licht. “Licht en geluid zijn een deel van de beleving. Zeker met licht kun je de sfeer bepalen. De stemmen van de spelers moeten natuurlijk klinken en goed te verstaan zijn, ook als ze smiespelen. Anders kunnen zij het verhaal en hun emoties niet goed overbrengen op het publiek. Ik zie dat ze steeds beter op elkaar ingespeeld raken.”

Waskracht verrast en brengt mensen samenBij de avondvoorstelling in Stiphout zorgde de verlichting van Ted Willems zeker voor extra sfeer. F | Lesley Kunstt.

Helmond is echt zijn stad dus hij werkt met veel plezier mee aan Waskracht. Dat goed licht en geluid meer vraagt dan wat kabels trekken en knoppen omzetten wordt gauw duidelijk. Ted krijgt gelukkig goede hulp van vrijwilliger Rik van Deursen.

Waskracht verrast en brengt mensen samenHet stemgeluid moet natuurlijk overkomen. Marianne Herman uit Dierdonk speelt waarzegster Madeleine. F | Greetje van Beers.


“Wat mensen niet zien is het regelwerk dat hoort bij gebruik van de draadloze headsets, bijvoorbeeld. Het kost heel wat rekenwerk vooraf voordat alles op de goede frequentie staat. Met al die draadloze systemen is het voor iedere locatie en voorstelling weer een heel gepuzzel, ook al maken we gebruik van een computerprogramma. We bekijken per locatie welke frequenties daar allemaal in de lucht zitten en van welke we dan voor de headsets gebruik kunnen maken. Het laatste wat we willen is storing tijdens de voorstelling. Er is tot nu toe nog maar één headset uitgevallen. Die werd tijdens een plensbui net iets te nat. Dan is het gauw vervangen en weer verder.”

Ik zie andere mensen graag stralen op hún podium
Greetje van Beers is onmisbaar voor Waskracht. Ze is de spin in het web en de rots in de branding die iedereen bij de les houdt en bij elkaar brengt, de planning bewaakt, de inzet van vrijwilligers regelt, brandjes blust en nog veel meer.

Waskracht verrast en brengt mensen samenGreetje van Beers, spin in het Waskracht Web, op een onbewaakt ogenblik gesnapt door een van de spelers. F | Pim Hegeman.


Desnoods belt ze haar man op met de instructie om boterhammen te smeren en langs te brengen voor de spelers die rechtstreeks van werk etc. naar de speellocatie komen. Niemand komt te kort met Greetje in de buurt. Greetje is een event manager met een koel hoofd, warm hart en heldere blik.

“Ik werk graag achter de schermen zodat anderen kunnen schitteren op een podium. Met een klein groepje mensen in een afgebakende tijd samen toewerken naar een succesvol resultaat, daar houd ik van. Die dynamiek vind ik heerlijk. Het hoogtepunt van Waskracht hebben we vier keer vooruit moeten schuiven en moeten aanpassen. Het was af en toe best moeilijk om steeds opnieuw de energie te vinden om verder te gaan. Maar nu staan we er dan en de voorstellingen lopen geweldig.”

Ik moet wel uitkijken dat ik in mijn enthousiasme niet teveel naar me toetrek. Dat kan wel eens een valkuil zijn van het enthousiasme waarmee ik mijn werk doe. Ik stop niet voordat we onze doelen gehaald hebben.

Dan geniet ik intens van het behaalde succes. Soms vragen ze me dan toch even het podium op. Niet helemaal mijn ding. Als ik iedereen zie stralen is dat voor mij eigenlijk meer dan genoeg. Daar doe ik het voor.”

Waskracht verrast en brengt mensen samen


Dit nieuwsbericht is 218 keer bekeken

X
X