Waskracht is los!

Waskracht is los! Aftrap van Waskracht in Brouwhuis Rijpelberg en Helmond-Noord
Gepubliceerd op: 9 september 2021 9:47

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND De aftrap van Waskracht in Brouwhuis, Rijpelberg en Helmond-Noord op 4 en 5 september was een groot succes. Het publiek heeft veel plezier beleefd en de spelers daardoor ook.

Initiatiefnemer en speler Wim Peters: “Ik heb zo genoten van de leuke reacties van het publiek. Ze lieten zich helemaal meenemen in het verhaal. En daar reageerden we als spelers dan weer op. Echt een leuk samenspel.”
“We hebben de smaak helemaal te pakken en merken nu al dat het spelen steeds beter gaat. Dat belooft nog wat. Komend weekend treden we maar liefst zes keer op. Vrijdagavond 10 september in Stiphout, zaterdag in Helmond-Oost en zondag in het centrum. Dus ik zou zeggen: Komt dat zien! Komt dat zien!”

Guus en Bram zetten de toon van de voorstelling
Alsof ze achter de piano geboren zijn, zo lijkt het als je ze ziet spelen. Guus van Marwijk en Bram Bosmans brengen de voorstelling van Waskracht tot leven met muziek. Ze spelen live in op wat er gebeurt en zetten de toon met elektronisch tromgeroffel, trompetgeschal, romantische violen en applaus.

Guus van Marwijk (L) en Bram Bosmans (R) wnemen om beurten de muziek bij de voorstelling voor hun rekening. (F1 | Anne van Damme).


Iedereen die wel eens naar de film gaat, weet hoe belangrijk muziek is voor de sfeer en de beleving van wat je ziet. Bram: “Met onze muziek gaan we wat er gebeurt heerlijk inkleuren en aandikken. We maken een scène bijvoorbeeld extra romantisch, spannend, tragisch of grappig. En voor verschillende momenten gebruiken we vaste muziekjes. Bijvoorbeeld als de artiesten door de gordijnen de piste in- en uitlopen.”

Behalve de sfeer beïnvloedt de muziek ook hoe de voorstelling loopt. Guus: “Soms nemen we de leiding en reageren de spelers op onze muziek. Bijvoorbeeld, als wij stoppen met spelen, moeten de spelers stil blijven staan. Dan kan het zomaar zijn dat Het Geweten het woord neemt en het publiek aanspreekt. Op andere momenten doen we het omgekeerde. Dan ondersteunen wij wat de spelers doen en ervaren met passende muziek. Zo vertellen we het verhaal van een cirucus in nood; met woorden, gebaren, prachtig aangeklede spelers én muziek.”

De stille kracht achter de schermen
Ze nemen hem voor lief en zien ‘m over het hoofd. Hij werkt zich suf achter de schermen, maar dankjewel hoort hij niet vaak. Daar kan Barry de pisteknecht behoorlijk van balen. Toch blijft hij voor iedereen zijn best doen.

Barry (William van der Heijden) en Eva (Linda van Gelder) zijn smoorverliefd en liefde overwint alles | F Tahné KleijnBarry (William van der Heijden) en Eva (Linda van Gelder) zijn smoorverliefd en liefde overwint alles | F Tahné Kleijn


Barry staat als pisteknecht op de loonlijst maar werkt eigenlijk als een manusje van alles. Zo is hij ook verantwoordelijk voor al het wasgoed. Hij moet ervoor zorgen dat zowel alle kostuums als ieders ondergoed fris en beschikbaar is voor de voorstellingen. Daar is hij eigenlijk helemaal niet goed in. Vroeger deed Claudia dat, de vrouw van de directeur, maar die is jaren geleden overleden na een val uit de trapeze. Wat er ook gebeurt, de liefde van en voor Eva sleept Barry overal doorheen. Eva is oudste dochter van de directeur en net zo verliefd op hem als hij op haar. En ze zijn allebei verliefd op het circus. Met deze grote liefde kunnen ze alle problemen overwinnen. Daar zijn ze van overtuigd.

Barrie wordt gespeeld door Stef Mimpen (Mierlo-Hout) en William van der Heijden (Leonardus, binnenstad).

Het Waskrachtlied
Waskracht heeft ook een eigen lied. Het heet: Kijk eens in de spiegel, iedereen doet de was. Je kunt er naar luisteren op de website van Waskracht onder Nieuws. Het filmpje is gemaakt door Lesley Kunstt en Linda van Gelder. Tekst: Wim Peters – zang: Britt – muziek: Guus van Marwijk – melodie Addicted to love van Robert Palmer.

F | Tahné Kleijn

Dit nieuwsbericht is 238 keer bekeken

X
X