Vrijwilligers zijn overal

Gepubliceerd op: 6 februari 2020 9:23

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Rijpelberg, Voorpagina

Soms hoefde het niet ver te zuuken en komde zomaar bijzondere Helmonders tegen.

Wij wonen tegen het Bakelsbos aan (Rijpelberg) en ge snapt da wij mee ons Kate (dun hond) vaak in het bos vertoeven. Op die manier raakte we aan de praat mee een groepke mannen die elke maandag aan het werk zijn in het bos, met harken, bladblazen en scheppen. Maar waarom vroeg ik me af?

Ze zijn van Toerclub ‘81 die een 35 leden telt. Allemaal zestig plussers en dun oudste is maar liefst 83 (die ook altijd in het bos meewerkt). In het Bakelsbos komen wij altijd mountainbikers tegen en deze mensen zorgen ervoor dat die route begaanbaar blijft.

De 9,7 kilometer lange MTB route loopt door dit bos en hun onderhouden elke week deze route, een aantal van hun zijn opgeleid door de NTFU om dit soort taken te verrichten want da is nog niet zo makkelijk, net als de bochten moeten wel op een speciale manier worden aangelegd.

Ja, daar hedde dan weer gin erg in as ge daar fietst of loopt, maar dankzij deze mensen kan dat dus. Regelmatig stapt de groep op hun fiets en verkennen het parcours en kijken wat er aangepakt moet worden. Intje moet op zijn kleindochter passen, maar komt op het fietske ook even kijken als ik met ze sta te buurten. De route ligt er dankzij deze pensionado’s fantastisch bij. En wa hebben ze er plezier in, een gezellie groepke ist.

De route heeft een hoge funfactor en een heerlijke ‘flow’ om het in de MTB termen te zeggen. Is ook erg populair bij de mountainbikers in de wijde omgeving. Ik moet ook zeggen uit eigen ervaring dat de combinatie wandelaars en mountainbikers best goed gaat in dit bos wat mij betreft. En natuurlijk zitten er tussen de wandelaars tegenstanders, maar laat mij duidelijk zeggen dat sinds er deze route ligt ik me veel veiliger vuul in het bos. En ja, ik schrik men eigen wel eens kapot van een ineens opduikende fietser, maar de meeste kondigen wel aan dat ze eraan komen. Ook hier telt respect vur elkaar hebben en elkaar iets gunnen.

As ik hun de vraag stel als ik een geldbedrag zou schenken wa ze daar mee zouden doen, vertellen ze da ze gin geldwensen hebben, ook bijzonder. Maar ze hebben wel een wens en dat is de route uitbreiden met een 3 kilometer in de bossen bij de Berkendonkse plassen. Dit plan ligt al bij de gemeente, maar er moet eens iemand naar kijken met een sporthart. Dat er door deze mannen rekening wordt gehouden met de natuur in het plannen, is een ding wat zeker is. Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn en hebben ook  de route mee uitgezet van de eerste Triatlon die afgelopen september is gehouden in Berkendonk.

Dat ge gin betere uitvoerders kunt hebben als deze mannen met een flinke know how is ook duidelijk. Ze doen dit dan ook al zes jaar. Ik vond het kei leuk om mee jullie eens een praatje te maken en ik kijk nou vurtaan met een ander oog naar al die mountainbikers die we op onze wandelingen tegenkomen. Ik hoop dat de gemeente eens goed naar de plannen gaat kijken en uiteindelijk een vergunning gaat afgeven voor jullie plannen.

Kek is wen skon foto we gemaakt hebben samen met ons Kate zo graag in het Bakelsbos komt. Ik hou me trouwens wel aan de losloopstroken die in het bos zijn en anders gaat ze aan de riem. Ook ik moet me aan de regels houden. Zo blijft dat mooie bos voor iedereen een hele fijne plek. Helmond op zijn best.

Fijn weekend.

Tot volgende week.


Dit nieuwsbericht is 579 keer bekeken

X
X