Vrijwilligers gezocht
AIC De Peel-Helmond

Gepubliceerd op: 13 mei 2022 13:18
Gewijzigd op: 13 mei 2022 13:19

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

De NVA Regio Noord-Brabant/Zeeland is één van de actiefste regio’s van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) in Nederland. Door de grootte van de provincies, en het aantal leden (± 2200) is er veel werk te verzetten. Tevens heeft de NVA regio Noord Brabant /Zeeland de meeste regionale AIC’s, namelijk 10.

AIC De Peel, locatie Helmond valt onder het regionale bestuur NVA Noord-Brabant/Zeeland, waar de vrijwilligers korte lijnen mee hebben, en ondersteuning van krijgen in de breedste zin in het woord.

Zoals velen zijn wij ook opzoek naar enthousiaste vrijwilligers die een paar uurtjes in de maand tijd hebben om ons te ondersteunen. Heb je affiniteit met de doelgroep en vind je het niet erg om een paar uurtjes per maand actief zijn, neem dan snel contact op met ons. Samen gaan we dan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wat doet het AIC (Autisme Informatie Centrum) De Peel locatie Helmond nu eigenlijk, en kan ik daar zomaar binnen komen? Ja, als AIC proberen we een zo laag mogelijke drempel te hebben voor mensen die vragen hebben met betrekking tot autisme in de breedste zin. Er worden regelmatig lotgenotencontacten gehouden.

Regelmatig worden lotgenotenavonden georganiseerd. Deze worden gepubliceerd op de Facebookpagina van AIC De Peel. De data voor de vrouwencontactavonden in Brandevoort zijn terug te vinden op onze website
www.nva-nb.nl/aic-depeel.

Ik wil naar een lotgenotencontact, kan ik zo maar komen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met andere lotgenoten die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurd in het volste vertrouwen, blijft binnen de muren van het gebouw. Wel is het fijn dat er aangemeld wordt, zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten. Mocht er geen plaats meer zijn, dan is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de reservelijst. Als er een plaats vrijkomt, dan nemen we contact met je op.
Tijdens een thema-ochtend/-avond wordt er dieper ingegaan op bepaalde thema’s die spelen. De thema’s die behandeld worden zijn zeer divers, zo wordt er de ene keer gepraat over vakanties, en welke ‘problemen’ dat met zich mee kan brengen voor mensen met autisme, en de andere keer hebben we het over emoties of over dwang en rituelen. Je ziet, het aanbod is erg divers. Elke thema-ochtend/-avond maken onze vrijwilligers gebruik van diverse tools om een interessante ochtend aan te bieden voor de aanwezige bezoekers. Zo kan het voorkomen dat er een (korte) film vertoond wordt om zo het thema van die dag in te leiden, maar er worden ook sprekers en ervaringsdeskundigen uitgenodigd om te komen vertellen over een bepaald thema. Samen met de aanwezige mensen wordt er dan gepraat over het thema van die dag. Er is op deze thema-ochtenden/-avonden altijd ruimte om vragen te stellen, maar ook om gerichte vragen te stellen aan een van onze vrijwilligers.
Het is ook mogelijk om persoonlijke vragen te stellen aan een van onze vrijwilligers, dit kan en mag ook per mail. Het mailadres staat onderaan dit stuk. Deze vragen kunnen heel breed zijn, maar ook persoonlijke vragen over hoe om te gaan met een bepaalde situatie is mogelijk. Wij proberen altijd zo neutraal mogelijk te zijn. Als er een vraag komt ‘welke organisatie past het beste bij mij?’, dan moeten wij het antwoord schuldig blijven. Dat weten we niet, daarom bieden wij altijd meerdere partijen aan, zodat de vraagsteller zelf een keuze kan maken en kan zien waar hij of zij zich het beste bij voelt, want dat blijft toch een persoonlijke keuze. Al onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen en géén professionals.

AIC De Peel locatie Helmond is te bereiken via de mail: aic-depeel@
nva-nb.nl. Wil je meer informatie over NVA Noord-Brabant/Zeeland, kijk dan op www.nva-nb.nl. Meer informatie over autisme: www.autisme.nl.


Dit nieuwsbericht is 58 keer bekeken

X
X