Vrijwilliger van de Maand: Linda van den Heuvel

vrijwilliger van de maand
Gepubliceerd op: 11 maart 2021 13:30
Gewijzigd op: 11 maart 2021 9:57

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

“Ik heb een passie voor lesgeven”

HELMOND In het kader van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne ‘Mensen maken Nederland’ delen wij de vele verschillende gezichten achter de vereniging. In februari is Linda van den Heuvel (40) onze Vrijwilliger van de Maand: “Die enthousiaste snoetjes van de kinderen zijn onbetaalbaar.”

Hoe ben je als vrijwilliger in onze vereniging gerold?

“Dat is een goede vraag. Ik begon als 6-jarige met het volgen van zwemlessen. Op een gegeven moment ben ik als jong meisje van 15 of 16 jaar hulpinstructeur geworden. Ik weet er eigenlijk niet zoveel meer van. Ik gaf mee zwemles, volgde een opleiding instructeur en diverse Varend Redden-opleidingen en ben zo blijven hangen. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf. In het dagelijks leven ben ik leerkracht op een basisschool, dus je kunt wel zeggen dat ik een passie heb voor kinderen lesgeven.”

Wat zijn jouw taken binnen onze reddingsbrigade?

“Nou, ik doe nogal wat vrijwilligerswerk. Ik ben onder meer voorzitter van de vereniging, het bestuur en van de EHaD/Varend Commissie. Als voorzittend bestuurslid toon ik interesse in alle commissies en zorg ik dat ik op de hoogte blijf van alle ontwikkelingen. Daarnaast maak ik geregeld een praatje met andere vrijwilligers om te checken of ze bij ons goed in hun vel zitten. Ik vind een goede sfeer heel belangrijk, dus daar steek ik veel energie in. Er komt een hoop kijken bij het besturen van een vereniging. Bij Varend zijn we onder andere bezig met het organiseren van bewakingen, vaaropleidingen, kinderen enthousiasmeren voor het varen, vaardagen organiseren en het clubgebouw onderhouden. Voor EHaD (Eerste Hulp aan Drenkelingen) moedigen we de deelname aan wedstrijden aan. Daarnaast ben ik trouwens ook nog gewoon instructeur. Ik vul geregeld de gaten in bij de zwemlessen op zaterdagmiddag.”

Hoe voelt het om je steentje bij te dragen?

“Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Het geeft een goed gevoel als je iets voor een ander doet. Ik vind dat we een mooi doel hebben, namelijk kinderen leren zwemmen en redden. Het is een goed maatschappelijk doel; je kunt echt iets betekenen voor de mensen. Bovendien kan ik er mijn passie en energie in steken, dat voelt ook heel fijn.”

Wat haal je zelf uit het vrijwilligerswerk?

“Stress. Nee, grapje. Vooral vriendschappen en samen iets voor de maatschappij betekenen. Ik vind het heel mooi dat je iets doet voor anderen zonder dat je daar iets voor terug hoeft te hebben. Dat vind ik bij anderen ook altijd een hele mooie eigenschap. Ik vind het prima als mensen dit niet willen, maar het heeft wel iets onbaatzuchtigs. Je krijgt er trouwens niet helemaal niks voor terug: de kleine dingen tellen ook mee, zoals een barbecue met alle vrijwilligers, een kerstpakket en waardering van ouders en kinderen. Ik vind het zelf ook fijn om te kunnen zwemmen en bewakingen te doen of andere mensen te leren varen. Die enthousiaste snoetjes van de kinderen als ze naar een nieuw badje mogen of mee op kamp zijn geweest – onbetaalbaar!”

Wat vind je van onze vereniging en haar vrijwilligers?

“We hebben echt een vereniging waar mensen met veel passie hun vrijwilligerswerk doen en daar hun vrije tijd en moeite in steken. Onze reddingsbrigade bestaat uit een hoop verschillende mensen met allerlei diverse taken. Je hebt veel verschillende vrijwilligersrollen bij onze vereniging. Ik vind het heel mooi dat je samen het geheel draagt. Iedereen krijgt een kans om erbij te horen. Het zou wel fijn zijn om wat extra vrijwilligers te hebben. We hebben nu zoveel mensen die echt veel doen en het zou fijn zijn om hen wat te kunnen verlichten. Het is mooi om te zien dat onze vrijwilligers van alles voor de vereniging willen betekenen, zoveel ze kunnen. Ik waardeer dat enorm en ik ben er trots op om voorzitter te zijn van zo’n mooie vereniging.”

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?

“Dat is kort maar krachtig: doe iets wat je met passie kunt doen. Zorg dat je veel voldoening kan halen uit wat je doet. Het moet je energie geven, dan kun je er enorm veel uit halen. Bij ons is iedereen welkom en mag iedereen helemaal zichzelf zijn.”

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op www.mensenmakennederland.nu


Dit nieuwsbericht is 165 keer bekeken

X
X