Vrijwilliger van de maand Femke: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten”

Vrijwilliger van de maand Femke: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten”
Gepubliceerd op: 1 oktober 2021 9:52

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland deelt Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos de vele verschillende gezichten achter de vereniging. In september is Femke Kuypers (17) vrijwilliger van de maand: “Ik wil laten zien dat jongeren ook hun steentje bijdragen”.

Hoe ben je als vrijwilliger in de vereniging gerold?
“In de tweede van de middelbare school moesten we een maatschappelijke stage doen. Hiervoor was een speciale markt georganiseerd, waar allerlei verenigingen zich met kraampjes presenteerden. Ik ben vroeger altijd een waterrat geweest, maar ben op den duur gestopt met zwemmen. Daar heb ik later spijt van gekregen. Dus toen ik deze zwemvereniging op de stagemarkt tegenkwam, wist ik dat ik daar moest zijn. De kans kwam voorbij en ik greep ‘m met beide handen vast. En nu laat ik niet meer los.”

Wat zijn jouw taken binnen de reddingsbrigade?
“Ik help mee met lesgeven bij de kleine badjes. Daarnaast help ik met spullen klaarzetten en ondersteunen bij activiteiten. Ik doe nog niet mee met bewakingen, omdat ik vind dat ik eerst zelf moet leren hoe ik moet handelen. Daarom train ik ook zelf op zaterdagmiddag mee met de lessen zwemmend redden. Op den duur zou ik graag de instructeursopleiding willen doen en mee bewaken.”

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?
“Een hele fijne groep vrienden, de mogelijkheid om anderen te laten sporten en mijn steentje bijdragen in het onderwijs. Er zijn namelijk steeds meer leraren te kort in alle soorten onderwijs. Na de havo wil ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gaan doen. Ondanks dat ik ADHD heb, heb ik altijd de kans gekregen om te kunnen sporten. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Omdat kinderen bijvoorbeeld autisme of een bepaalde handicap hebben, of omdat er geen geld voor is. Mijn doel is om deze kans ook aan anderen door te geven, zodat iedereen kan sporten.”

Wat vind je van De Reddingsklos en haar vrijwilligers?
“Ik vind het een hele gezellige groep. Mijn beste vriendin heb ik hier ontmoet. Bovendien kun je gemakkelijk met iedereen optrekken. Het is net alsof je er een extra familie bij hebt gekregen. Je krijgt meer contacten, leert nieuwe vrienden kennen en soms zie je zelfs je eigen leerlingen op straat. Dan roepen ze je meteen toe: ‘Hoi juffrouw Femke!’ Dat zijn echt leuke momenten.”

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?
“Gewoon gaan doen! Je komt in een tweede familie terecht en krijgt nieuwe vrienden. Natuurlijk zijn er ups en downs, zoals overal. Maar je doet jezelf een enorm plezier – en een hoop anderen. Het geeft een goed gevoel om iets te doen waar je andere mensen mee kunt helpen. Daarnaast mag je zelf ook mee zwemmen. Zwemmen wordt als sport steeds vaker vergeten, omdat kinderen al snel stoppen na hun ABC-diploma’s. Nu laat ik zien dat zwemmen – ook op mijn leeftijd – heel leuk kan zijn.”

Welke boodschap wil jij jouw leeftijdsgenoten nog meegeven?
“Ik vind het belangrijk om te laten zien dat ook jongeren hun steentje bij kunnen dragen. Veel van mijn leeftijdsgenoten zijn bezig met drinken, feesten, enzovoorts. Als leerlingen hun maatschappelijke stage hebben gedaan, dan gaan ze er meestal meteen weer weg. Het is vaak een moetje. Terwijl je er ook heel veel plezier uit kunt halen en nieuwe vrienden kunt ontmoeten, net als ik. Tegen hen zou ik willen zeggen: kies een stage waar je plezier uit haalt. En als je niet blijft hangen, ga daarna nog eens terug. Al is het maar om weer eens hoi te zeggen.”

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021
In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op
www.mensenmakennederland.nu.


Dit nieuwsbericht is 250 keer bekeken

X
X