Vrijheidsvuur de Peel verspreid

Vrijheidsvuur de Peel verspreid
Gepubliceerd op: 22 september 2022 9:32

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND/REGIO | September is de maand waarin we op grote schaal herdenken dat Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg in 1944 zijn bevrijd. De Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseerde dit jaar, in samenwerking met de gemeente Deurne, het evenement bij de kasteelruïne op het Haageind te Deurne. Inmiddels worden er elf gemeenten rondom de peel betrokken bij de ceremonie. Op de avond van 18 september werd het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven. Door lopers uit Deurne werd het vuur naar de Sint Willibrorduskerk in Deurne-centrum gebracht, waar het rond kwart over tien aankwam. Hier heeft het vuur tot de avond van 19 september verbleven.

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Ophalen vrijheidsvuur
Op de avond van 19 september werd het vuur weer bij de Sint Willibrorduskerk om half zeven opgehaald door lopers van de deelnemende gemeenten, 7 Brabantse en 4 Limburgse gemeenten, en zij brachten het vuur al lopende vanaf de kerk naar het plein voor de kasteelruïne. Ook onze Helmondse Wethouder Erik de Vries was aanwezig om het bevrijdingsvuur te ontsteken, dat naar Helmond zou worden gedragen door de lopers uit Helmond. De stoet werd voorgegaan door een 13-tal oude militaire voertuigen. Hierna volgden vele gilden uit de Peel en ook Helmond was er goed vertegenwoordigd. Het oudste gilden-echtpaar was Joep en Jeanne Krijnen. Joep was keizer van ‘t Zandakkersgilde St. Jan uit Venray. Vanaf de rotonde op het Haageind stond de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel klaar, om de stoet voor te gaan en bij aankomst vormden zij een erehaag, voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Vrijheidsvuur de Peel verspreid


Ontsteken van het vuur
Hierna heette burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne alle aanwezigen welkom en nam de fakkel in ontvangst, waarmee zij het vrijheidsvuur kon gaan ontsteken. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, werd het Wilhelmus gezongen en werd de Nederlandse vlag gehesen. Hierna ontstaken alle burgemeesters een fakkel, die zij daarna doorgaven aan de lopers van hun gemeente. Ook Erik de Vries mocht onze Helmondse loper het bevrijdingsvuur overhandigen. De overige lopers hebben het vuur ieder naar hun eigen gemeente gedragen.

Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Noëlle van Bussel en verschillende sprekers is het een luister- en kleurrijk geheel geworden. Het publiek, dat ook hier vanavond getuige was van een bijzonder festijn, heeft er wel van genoten. Om ongeveer kwart over acht vertrokken de lopers, met het vrijheidsvuur, naar hun gemeenten en werd de ceremonie beëindigd. Een compliment voor de nieuwe stichting, die dit op fantastische wijze heeft georganiseerd.


Dit nieuwsbericht is 103 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X