VoorleesExpress

Gepubliceerd op: 18 oktober 2019 11:40
Gewijzigd op: 18 oktober 2019 11:41

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Twee jaar geleden ging vrijwilligster Irma van de VoorleesExpress voor het eerst naar de familie Korkosz om Alan van toen 7 jaar oud voor te lezen. Vorige week was ze weer terug bij het gezin en haalden ze samen herinneringen op aan die tijd.

Op tafel staan lekkere koekjes en moeder Joanna heeft thee gezet. Alan zit op de bank naast Irma en praat honderduit. Twee jaar geleden gaf de school van Alan aan dat het goed zou zijn om mee te doen met de VoorleesExpress, zodat Alan zijn taal zou kunnen verbeteren. Thuis wordt vooral Pools gesproken, en Alan had een achterstand op het gebied van taal.  De ouders van Alan vinden het heel belangrijk dat het goed gaat met hem op school, zegt vader. Daarom stemden ze in met de komst van een vrijwilliger van de VoorleesExpress. En zo kwam Irma bij hen om 20 weken lang iedere week met Alan te lezen. Er werd toen niet veel voorgelezen thuis. Er waren wel wat boeken over de Titanic, want daar was Alan heel erg fan van. Die boeken waren echter wel wat moeilijk vertelt Irma. Dus is zij samen met Alan en met zijn moeder naar de bibliotheek gegaan om te zoeken naar geschikte boeken, ook over de Titanic. Het was altijd heel gezellig als Irma kwam zegt Alan. Ze gingen voorlezen, maar ook moppen tappen. Eén keer was Alan vergeten dat Irma zou komen. Hij was buiten aan het spelen. Maar toen moeder hem riep, kwam hij meteen, zo gezellig vond hij het. Ook moeder was altijd bij het voorlezen. Dat is heel belangrijk zegt Irma, want als de VoorleesExpress stopt is het fijn als ouders het zelf over gaan nemen. Gebeurt dat nu ook? Voorlezen is lastig voor moeder, maar ze hebben de rollen omgedraaid: Alan leest moeder regelmatig voor, en zo blijft er wel aandacht voor boeken.

De vrijwilligers van de VoorleesExpress worden ondersteund door de LEVgroep. Zij doen dat heel goed zegt Irma; iedere nieuwe vrijwilliger krijgt een training, er zijn jaarlijks een aantal workshops over allerlei interessante onderwerpen en er is regelmatig contact met andere vrijwilligers en de beroepskracht die hen ondersteunt. Ook voor ouders wordt er regelmatig iets georganiseerd. Irma hoopt dat dit artikeltje aanleiding is voor mensen om zich aan te melden als vrijwilliger “want die kunnen we heel goed gebruiken. Er zijn zoveel gezinnen waar we kunnen gaan voorlezen, we komen altijd vrijwilligers tekort”.

Interesse of meer weten? Neem contact op via voorleesexpress@levgroep.nl.


Dit nieuwsbericht is 146 keer bekeken

X
X