Voor Charlotte viel alles op zijn plek

Voor Charlotte viel alles op zijn plek bij Praktijkschool Eindhoven
Gepubliceerd op: 22 juli 2021 9:27

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Praktijkschool Eindhoven steekt helpende hand uit

HELMOND | EINDHOVEN Praktijkschool Eindhoven helpt andere onderwijsinstellingen met leerlingen die niet zo goed kunnen leren. Charlotte vaart er wel bij. Bakker Louis Keijzers uit Helmond heeft een neus voor talent onder zijn stagiaires, die hij al negentien jaar begeleidt.

Nog geen anderhalf jaar geleden stapte Charlotte Schapendonk (nu 17) zijn bakkerszaak binnen voor een snuffelstage. Louis zag het meteen: “Ze heeft gouden handjes. En die moet je niet verloren laten gaan.”

Charlotte zat op dat moment in de derde van de vmbo-opleiding horeca-bakkerij-recreatie op De Rooi Pannen in Eindhoven. Haar mentor was Peter Swinkels: “De leerlingen gaan in het derde jaar op een snuffelstage van een week. Charlotte koos voor Bakkerij Keijzers.”

Heel leuk
“Zij heeft in een week tijd zoveel laten zien”, vertelt Louis Keijzers enthousiast. “Ze pakte alles op, was 100% geïnteresseerd, is heel creatief en weet van aanpakken. In overleg met haar heb ik haar meteen een 0-uren contract aangeboden, want ze wilde ook heel erg graag vakantiewerk doen en op haar vrije dag meewerken.” Charlotte beaamt dit voluit: “Ik vond het gewoon echt heel leuk.”

Besloten werd dat Charlotte bij de bakkerij zou blijven werken, maar wel eerst het derde jaar vmbo zou afmaken en dan zou doorstromen naar het laatste jaar vmbo. Remco Schapendonk, de vader van Charlotte, licht toe wat er toen gebeurde: “Charlotte liep vast. De berg van het examen en alle theorie die erbij hoorde, was voor haar te hoog. Ze wilde niet meer naar school, even niet meer leren.” Er kwamen gesprekken met school en uiteindelijk kwam er vanuit Praktijkschool Eindhoven, onderdeel van Parmant Scholen, het voorstel om een zogeheten Boris-traject te gaan volgen. Brigitte van Haren van de Praktijkschool: “De school werkt nu 3 jaar met het Boris-traject, wij koppelen samen met het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, red.) de leerlingen via een stage aan het bedrijfsleven.”

Stageplek
Simpel gesteld betekent dit dat een leerling via een stageplek allerlei werkprocessen aanleert die met het vak te maken hebben. De leerling krijgt geen diploma, maar wel een Praktijkverklaring met daarop al deze werkprocessen vermeld. Deze zijn over het algemeen op MBO-niveau 1 of 2. Charlotte heeft vrijwel alles op niveau 3 gehaald en kreeg op 28 juni haar Praktijkverklaring.

“Voor Charlotte viel alles op haar plek”, vertelt vader Remco. “De stage was voor haar als een warm bad. Het Boris-traject bood haar wat ze nodig had. Vanuit school was er veel contact met Louis Keijzers, de mentoren en stagebegeleiding.” Brigitte van Haren nam de begeleiding van Charlotte over van Peter Swinkels: “Ik ben pas een half jaar in beeld, maar ik heb Charlotte zo zien groeien, ze heeft zo veel meer zelfvertrouwen gekregen, het is een heel ander meisje dan eerst. Met zijn vijven was er vaak en veel overleg, zodat de begeleiding van Charlotte optimaal was.”

Summa College
Met de Boris Praktijkverklaring kan Charlotte doorstromen naar de opleiding ‘uitvoerend bakker’ op het Summa College in Eindhoven. Dit is een zogenoemde BBL-opleiding, dat betekent dat Charlotte vier dagen per week bij Bakkerij Keijzers werkt en een dag per week naar school gaat.

“Bij ons is ze voornamelijk bezig met klein brood en gebak. En ze doet het zo goed. Het is eerst voordoen, 2 of 3 keer nadoen en dan is het gewoon goed. Ze heeft het prima naar haar zin achter de schermen van de bakkerij. Maar als ze met een schaal gebakjes de winkel in komt en ze krijgt allemaal complimenten van de klanten, dan zie je dat ze dat echt leuk vindt.”

En wat vindt Charlotte zelf: “Werken is het allerleukste, het is heel afwisselend. Brood vind ik het leukste. Gebak ook wel, maar brood is echt mooi. Laat mij maar gewoon werken, ik hoef geen eigen bakkerij, dan komt er weer allemaal theorie bij kijken.”

Ze ziet er wel een beetje tegenop om weer een dag in de week naar school te gaan. Maar er zit ook een positieve kant aan. Vader Remco werkt op de Fontys in Eindhoven. “Dan fietsen we ’s morgens samen naar Eindhoven, op de e-bike.”


Dit nieuwsbericht is 1236 keer bekeken

X
X