VieCuri-ziekenhuizen scoren goed met patiëntenportal

Gepubliceerd op: 27 maart 2020 9:35

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Veel Helmondse patiënten bezoeken regelmatig het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray. Hoewel het landelijke elektronische patiëntendossier niet echt van de grond komt, lukt het de VieCuri-ziekenhuizen wel om patiënten gebruik te laten maken van hun elektronisch patiëntendossier. Van alle ziekenhuizen in Noord-Limburg scoort VieCuri zelfs zeer goed. Maar liefst 31 procent van de patiënten logt regelmatig in.

Patiëntenportal VieCuri-ziekenhuizen

Via een online internetportal kunnen patiënten van VieCuri Medisch Centrum inloggen in hun eigen patiëntendossier. Patiënten hebben zo toegang tot hun eigen medische gegevens  zoals die bij het ziekenhuis geregistreerd staan. Het ziekenhuis biedt deze optie om zo de patiëntenparticipatie te stimuleren. Patiënten zien namelijk niet alleen hun eigen medische gegevens, zij zien ook de correspondentie tussen artsen onderling en de communicatie tussen arts en huisarts. Dit stelt de patiënt in staat om zich veel beter voor te bereiden op een gesprek met de arts of specialist. Ook voor artsen is dit fijn, want zij krijgen goed geïnformeerde patiënten voor zich die beter in staat zijn om beslissingen te nemen. Het patiëntenportal is een eerste belangrijke stap naar de toekomst waar arts en patiënt veel meer gelijkwaardig tegenover elkaar zitten. Verder is digitalisering van medische gegevens ook gewoon hard nodig. De zorgvraag neemt steeds meer toe, maar daartegenover staan steeds minder zorgverleners. Het komt voor dat zorgverleners met extra werk zitten door informatie dubbel in te voeren of dat informatie vermist raakt. Voor de patiënt is het wel zo prettig om zijn of haar eigen medische gegevens in te zien. De afstand naar de arts wordt veel kleiner. Teven kost het de patiënt niets en hoeft de zorgverzekering er niet op aangesproken te worden.

VIPP-programma

De VieCuri-ziekenhuizen in Noord-Limburg zijn niet de enige ziekenhuizen met een patiëntenportal. Ook andere ziekenhuizen doen mee en allemaal onder de vlag van het VIPP-programma. VIPP is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, dat de gedigitaliseerde data-uitwisseling tussen patiënt en medische instelling vastlegt. Het totale VIPP-project omvat een budget van 75 miljoen euro om medische instellingen een dergelijk patiëntenportal te laten opzetten. Daarbij is de doelstelling geformuleerd dat de patiënt inzicht moet krijgen in zijn of haar medische gegevens, dat de patiënt digitaal informatie kan uitwisselen met een medische instelling en inzicht heeft in het onderlinge dataverkeer tussen de medische instellingen. VIPP moet uiteindelijk een open en veilige informatie-uitwisseling garanderen. Ook de verzekeraar van de zorgverzekering van de patiënt kan niet bij deze gegevens, het blijft een persoonlijke toegang voor de patiënt alleen.

VieCuri ziekenhuizen in landelijke top 10

Het gebruik van het patiëntenportal in Noord-Limburg is populair. Met 31 procent van de patiënten van VieCuri die hier gebruik van maken, staat het ziekenhuis met stip op de eerste plaats in Noord-Limburg. Andere Noord-Limburgse ziekenhuizen scoren een stuk lager. Met dit percentage komt VieCuri zelfs in de landelijke top 10, waar het de 8ste plek inneemt.


Dit nieuwsbericht is 144 keer bekeken

X
X