Varende expositie met het binnenvaartschip de Oostenwind

Varende expositie met het binnenvaartschip de Oostenwind
Gepubliceerd op: 8 juli 2021 9:51

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

CENTRUM Een bijzondere expositie heeft zich in Helmond aangemeerd. Het betreft hier de varende expositie, die je onderdompelt in de wereld van de Zuid-Willemsvaart. ‘Dat Wat Blijft’, een expositie die de vele bijzondere verhalen, over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt. Het is op zondag 4 juli van start gegaan.

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Op het binnenvaartschip Oostenwind zijn verrassende korte documentairefilms, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en poëzie over het kanaal te zien. Tot en met 11 juli ligt deze expositie aangemeerd aan de Albatroskade, in de insteekhaven in Helmond..

Het kunstproject is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart tot stand. Indringende verhalen over de Zuid-Willemsvaart, aan de Zuid-Willemsvaart komt eigenlijk de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. ‘Dat Wat Blijft’, een reizende expositie op het binnenvaartschip Oostenwind, verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, waardevolle betekenis.

Varende expositie met het binnenvaartschip de Oostenwind

Via indringende korte documentairefilms – over opgroeien en ondernemen, stilstaan bij het verleden, kijken naar de toekomst en in sommige gevallen ook afscheid nemen – en schilderijen brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven. Het Edah Museum en De Cacaofabriek in Helmond, kunstenaar Bert Loerakker en Theo van Keulen, Tahné Kleijn, stadskunstenaar van Helmond, Museum Klok en Peel in Asten, Angela de Weijer, stadscomponist van Meierijstad, en kanaaldichter Rick Terwindt leveren ook een bijdrage aan de tentoonstelling.

We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we creëren ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In ‘Dat Wat Blijft’ worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst.

Varende expositie met het binnenvaartschip de Oostenwind

Dit nieuwsbericht is 309 keer bekeken

X
X