Tweede ronde vaccinatiecampagne meningokokkenziekte start 11 juni

Gepubliceerd op: 5 juni 2019 10:41

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Vanaf dinsdag 11 juni start de tweede periode van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio. Alle jongeren, geboren in 2003 en 2005 ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Tijdens de eerste periode in mei werden jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 uitgenodigd.  Als zij toen hun vaccinatie niet hebben gehaald, dan krijgen ook zij nu een  herhalingsoproep. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

Tegengaan van meer ziektegevallen

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot in juli vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meningokok type W

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Uitnodiging en informatie

Vanaf 11 juni start dus de tweede periode van de vaccinatiecampagne. Alle tieners uit 2003 en 2005 en tieners uit 2001, 2002 en 2004 die in de eerste periode hun prik niet hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit. Alle informatie over de priktijden en -locaties in de regio vindt u op www.meningokokkenprik.nl. Op de landelijke campagne website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl  leest u uitgebreide informatie over de prik en de ziekte. Je kunt er ook interviews en verhalen vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij


Dit nieuwsbericht is 214 keer bekeken

X
X