Treinramp Ohio: dode dieren en “grootste milieuramp ooit” door brandende vinylchloride

Gepubliceerd op: 17 maart 2023 10:48
Gewijzigd op: 17 maart 2023 10:49

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Verontrustend voor onze regio?

In East Palestine, een dorp op de grens tussen de Amerikaanse staten Pennsylvania en Ohio, is een dikke week geleden een goederentrein vol chemisch materiaal ontspoord. Experts hebben het over mogelijk de grootste chemische ramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Opvallend genoeg is er niet al te veel media-aandacht voor deze ramp en beweren verschillende mediakanalen dat journalisten in de omgeving gearresteerd worden.
Vijf van de gecrashte wagons bevatten vinylchloride, dat gebruikt wordt om PVC te maken. Vinylchloride is een extreem licht ontvlambare stof en tevens gevaarlijk voor de directe omgeving.


Waterstofchloride
Voor deze treinramp is er al eens een groot lek van vinylchloride geweest in New Jersey, waar één treincontainer (87.000 liter) ontspoorde en leegliep. Uiteindelijk konden hulpdiensten er daar voor zorgen dat er geen brand uitbrak. De treinramp in Ohio heeft ervoor gezorgd dat er tussen de 473.000 en 624.000 liter van de chemische stof gelekt zijn. Daarbovenop is er ook brand uitgebroken (of aangestoken).
Het hele dorp East Palestine werd geëvacueerd maar mocht intussen terugkeren naar huis. Het water en de nabije natuur zijn sterk aangetast en het zou nog jaren kunnen duren voordat de schoonmaak van de ramp klaar is.

Olievlek deint uit
Verschillende rivieren zijn “besmet” door de chemische stoffen en gezien de rivier Ohio, vlakbij het rampgebied, verbonden is met verschillende andere grote rivieren zoals de Mississippi, wordt er gevreesd dat de gevaarlijke stoffen zich snel zouden kunnen verspreiden.
Norfolk Southern Railway, de hoofdverantwoordelijke voor deze treinramp, lijkt de situatie te minimaliseren en beweren dat alles onder controle is. Zij waren het ook die er bij de gouverneur van Ohio, Mike DeWine (Republican) op aandrongen over te gaan op een “gecontroleerde leegloop” van de wagons vol vinylchloride. Achteraf blijkt dat misschien niet de juiste strategie geweest te zijn…


Dit nieuwsbericht is 96 keer bekeken