Traditionele JKA karate terug in Helmond

Gepubliceerd op: 31 maart 2023 12:12

Nieuwsbericht door: Wendy Lodewijk
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Na een internationale carrière is Roland Daane met Yamato Karate Do weer terug in Helmond. Roland beoefent al ruim 50 jaar het traditionele karate naar de norm van de Japan Karate Association, een wereldwijde bond dat een geschiedenis heeft tot van eind 19e eeuw. 

Hij vertelt: “Ik begon 54 jaar geleden met karate in Nieuw-Zeeland waar ik ben opgegroeid. Ik was zes jaar oud en werd regelmatig door kinderen van de hogere klassen gepest, omdat ik van Nederlandse komaf ben. Ik deed fanatiek aan rugby en kon mijn mannetje wel staan op het veld, juist vooral als er van die pestkoppen bij de tegenstander speelden. Ik begon met karate, vooral om mezelf te kunnen verdedigen. Wist ik veel dat het jaren zou duren voordat dat echt lukte. Karate gaf me iets waar ik goed in werd en hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen. In de loop der tijd heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan. Karate is meer dan het aanleren en beoefenen van complexe en moeilijke bewegingen met als doel jezelf te verdedigen. Zelfverdediging is een cadeautje die je erbij krijgt. Karate-Do gaat om de weg daar naartoe. Het gaat om zelfontwikkeling en ontplooiing. Het gaat om discipline, het gaat om balans. Het gaat om houding en gedrag, het gaat vooral om respect.”

Roland wil met zijn vereniging zoveel mogelijk mensen (volwassenen en kinderen) begeleiden in het traject naar meer zelfvertrouwen. “Bij ons kun je erop vertrouwen dat iedereen mee kan. We zijn meer dan een vereniging waar iedereen welkom is."

Wil je graag meer weten? Kijk op de site www.yamatonederland.nl. Daar vind je ook een contactformulier voor als je vragen hebt.


Dit nieuwsbericht is 161 keer bekeken