Tourclub Mierlo-Hout fietst: Dijkentocht

Gepubliceerd op: 22 augustus 2019 11:58

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Mierlo-Hout: Op 25 augustus vertrekt Tourclub Mierlo Hout, vanuit Jeugdboerderij De houtduif aan de Koeveldsestraat 4, om klokslag 07.45 uur voor het rijden van de Dijkentocht.

Via o.a. Handel, Zeeland en Langenboom rijden wij, na Grave gepasseerd te zijn, op de weg richting Nederasselt. Als wij dan ongeveer 50 km hebben gehad, mogen wij linksaf richting Balgoij en na een kleine 2 km zitten we op de dijk.

De dijk gaan we over een afstand van ongeveer 40 km volgen. De dijk die de bewoners van het land van Maas en Waal beschermt tegen overvloedig water. De dijk die het extreem moeilijk had op 31 januari 1995, toen de Maas bijna de kruin van de dijk kon raken. Het was toen echt centimeterwerk. Bijna was het land tussen Tiel en Nijmegen ondergelopen. Gelukkig is ons die ellende bespaard gebleven. Eigenlijk ook niet te begrijpen dat de grondwaterstand van nu zo laag staat.

Tijdens de heenweg komen we op de Maasdijk door plaatsjes als Balgoij, Niftrik en Batenburg. Na 69 km verreden te hebben is er rond 10:20 uur een korte pauze bij ’t Mun (Appeltern). Het is een horecagebouw van een visclub waar we op het gezellige terras zicht hebben op de forellen-, zalmforel- en karpervijvers.

Na de pauze van ongeveer 20 minuten gaan we weer ‘’dijken’’. Via Maasbommel en Alphen komen we uiteindelijk bij een veerpont, dat ons voor € 1,00 (per persoon en fiets) naar de overkant, naar het dorpje Lith brengt.

Eenmaal weer aan wal vervolgen wij de route en via o.a. Nuland, Vinkel en Heeswijk rijden wij richting Mierlo Hout, waar we na 136 km arriveren. Dat zal rond 13.30 uur zijn.

De rit is diverse keren voorgereden door Frank van der Velden en kornuiten en Frank zal die zondag de tocht begeleiden. Natuurlijk  wordt de volgauto wederom gereden door onze chauffeur Frans van Dorst. 

Een mooie rit met een verhaal, met wegen, fietspaden en alles wat het fietsen zo leuk maakt. Vooral het lekker sportief bezig zijn met je lichaam in de wind op de dijk.

Tourfietsen is fietsen met een gemiddelde snelheid van rond de 27,5  per uur in groepsverband. Als gastrijder bent u van harte welkom om eens mee te fietsen. Misschien is dit niet bepaald een tocht om eens kennis te maken met Tourclub Mierlo-hout, maar natuurlijk bent u van harte welkom indien u geïnteresseerd  bent om deel te nemen. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen maar de afstand schrikt u af, in maart 2020 starten we een nieuw seizoen waarbij de afstanden wederom zachtjes worden opgebouwd.

Voor clubinformatie kunnen wij u verwijzen naar onze website www.tourclub-mierlohout.nl. Of neem een kijkje op onze Facebook pagina.

Indien je als gastrijder twijfelt of je de afstand wel aan kunt of twijfelt over het te presteren nivo, we hebben een volgauto met aanhanger om deelnemers die het toch te zwaar vinden te ondersteunen. Een tourclub is geen raceclub of wedstrijdteam. Het gaat om het genieten op de fiets in de buitenlucht in een gezellig gezelschap.


Dit nieuwsbericht is 118 keer bekeken

X
X