Tien jaar bevrijding- en herdenkingsmonument Mierlo-Hout

Tien jaar bevrijding- en herdenkingsmonument Mierlo-Hout
Gepubliceerd op: 17 september 2021 10:00

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Het stalen symbool voor vrede en vrijheid

MIERLO-HOUT Het herdenkingsmonument Mierlo-Hout bestaat op 22 september 10 jaar. Mede met het oog op het jubileum zijn er in de afgelopen maanden diverse werkzaamheden verricht aan en rondom het herdenkingsmonument. Het stichtingsbestuur hoopt uiteraard dat zoveel mogelijk bezoekers het eindresultaat van de vernieuwingen komen aanschouwen.

Ook dit jaar wordt de schooljeugd weer volop betrokken bij de activiteiten. Speciaal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, heeft stichting HMMH een ‘doe-boekje’ samengesteld voor de kinderen van de basisscholen in Mierlo-Hout. De kinderen kunnen enkele leuke prijzen winnen. De verspreiding van dit doe-boekje vindt plaats op maandag 20 september.

De adoptieschool van dit jaar is de OBS ‘t Hout. Op woensdagochtend 22 september worden de kinderen van de adoptieschool traditioneel om 09.30 uur opgehaald met historische militaire voertuigen. Na aankomst bij het monument krijgen de kinderen van Mario Coolen een korte toelichting over de betekenis van de gedenkplek en de locatie. Aansluitend vertrekken zij wederom met de colonne, en voorzien van Engelse en Nederlandse vlaggetjes, richting War Cemetery Mierlo.

Op het ereveld zal Harrie Raaijmakers een rondleiding geven met een toelichting bij de graven van enkele Engelse soldaten. Harrie toont foto’s en vertelt het verhaal van diverse militairen die omkwamen in onze regio tijdens de oorlog en bevrijding. Omstreeks 12.00 uur is de karavaan terug in Mierlo-Hout om samen met de kinderen het bevrijdingsvuur in de Luciakerk op te halen, waarna het wordt overgebracht naar het monument en aldaar zal worden ontstoken.

Het avondprogramma start met een herdenkingsdienst in de St. Luciakerk die wordt voorgegaan door pastoor Pieter Scheepers. Aanvang 19.00 uur.

De dienst wordt muzikaal opgeluisterd door leden van Gemert Fire Brigade Pipes & Drums. Aansluitend om 19.45 uur opent de voorzitter van de stichting HMMH de bevrijdingsherdenking bij het ‘vernieuwde’ monument dat in de loop van het programma officieel zal worden onthuld door familieleden en nabestaanden van de oorlogsslachtoffers.

Het gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout presenteert het vendelgebed. Wijkwethouder Cathalijne Dortmans zal namens B&W van de gemeente Helmond een toespraak houden en een krans leggen. Ook het stichtingsbestuur legt een krans namens de inwoners van Mierlo-Hout en kinderen plaatsen een kaarsje bij het monument.

The Last Post en de Engelse Reveille wordt wederom ten gehore gebracht door Gerben van der Els, waarna twee minuten stilte in acht worden genomen. Het programma wordt afgesloten met ‘Highland Cathedral’, gespeeld door Gemert Fire Brigade Pipes & Drums.

Binnen de wegafzetting, direct voor het monument, worden voldoende stoelen geplaatst. Ook dit jaar zijn er weer diverse coaches aanwezig. Er wordt rekening gehouden met de op dat moment geldende basisregels vanuit het RIVM en bij de coaches kunt u ook terecht voor eventuele vragen.


Dit nieuwsbericht is 258 keer bekeken

X
X