Thema Berlijn in De Cacaofabriek

Gepubliceerd op: 23 oktober 2020 12:25
Gewijzigd op: 23 oktober 2020 11:34

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

F De Cacaofabriek

Helmond: Sinds 18 oktober tot en met eind november staat De Cacaofabriek in het teken van het thema 'Berlijn'. Na voorgaande thema's als 'Gum' en 'Alles Moet Anders' heeft het programma van het Helmondse cultuurcentrum nu als aanleiding de Duitse hoofdstad. Leidend hierin is de expositie Berlin Baustelle, waarbij 14 kunstenaars uit Berlijn te gast zijn in de expositieruimte van De Cacaofabriek. Kunstenaar Bram Braam selecteerde de verschillende Berlijnse kunstenaars en gezamenlijk maken zij een presentatie van hun werk.

Naast de expositie zal een deel van het film- en muziekprogramma in het teken staan van Berlijn. Zo zal Wim Franssen - socioloog, filmdocent en als gastdocent actief in Berlijn - een lezing geven over de stad en haar bijzonderheden. Wim verzorgt regelmatig studiereizen naar de Duitse hoofdstad en heeft gedurende de jaren zijn kennis vergaard over deze metropool en haar architectuur en stedenbouw uit de keizertijd, de theaters, muziekzalen en clubs uit de Weimar periode. Hij zoomt ook in op de gedenktekens die herinneren aan de Nazi en DDR-tijden.  De grote parken, de musea en de vele internationale festivals voor theater, dans, muziek en film maken Berlijn tot een van de ‘meest leefbare steden’ ter wereld. Deze lezing is een uitnodiging voor een reis naar en door de stad. Ook zal Franssen een inleiding verzorgen bij de Duitse film Lola Rennt. De regisseur van deze film, Tom Tykwer, probeerde door middel van deze film te laten zien dat de keuzes die iemand maakt, en de visie van deze persoon op het leven gevolgen kan hebben op zijn of haar kansen in het leven. Dit wordt getoond door drie verschillende scenario’s rondom eenzelfde verhaal te creëren. Ook werd gebruik gemaakt van een mix tussen kamermuziek en techno, waardoor een opvallende combinatie ontstond.

Ook zal de film ‘Berlin Calling’ eenmalig te zien zijn in De Cacaofabriek. De hoofdrol in deze film wordt vertolkt door Paul Kalkbrenner, een Duitse DJ en producent. Hij kruipt in de rol van Ickarus, ook een DJ. Ickarus wordt blootgesteld aan de verleidingen van de nacht en raakt verstrikt in een wereld van seks en drugs. “We proberen met deze film het gesprek te starten over de steeds groeiende drugsproblematiek binnen onze maatschappij.” Benoemt Wim Strijbosch, programmeur pop en film van De Cacaofabriek. Daarnaast zal ook 'The Wall' van Roger Waters nogmaals te zien zijn in de filmzaal. Een prachtige opname van het legendarische concert van de voormalig Pink Floyd bassist. 

Met het thematisch programmeren creëert De Cacaofabriek cross-overs tussen de verschillende disciplines. Eenonderwerp wordt zo vanuit verschillende invalshoeken belicht. Het themaprogramma Berlijn laat zien en horen hoe kunstenaars, filmmakers en muzikanten geïnspireerd zijn geraakt door deze razend interessante stad. “De expositie Berlin Baustelle is een startpunt geweest voor het crossover programma. Door het bezoeken van de verschillende programmaonderdelen krijgt het publiek een indrukwekkende ‘Berlijn beleving’.” De expositie Berlin Baustelle is gratis te bezoeken in deze periode. Het complete programma zal binnenkort te vinden zijn op www.cacaofabriek.nl


Dit nieuwsbericht is 106 keer bekeken

X
X