The Armed Man: A Mass for Peace

Gepubliceerd op: 12 september 2019 13:10
Gewijzigd op: 12 september 2019 10:25

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Centrum en binnenstad, Voorpagina,

Regio: In het kader van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland, Helmond werd op 25 september 1944 bevrijd, voert Mannenkoor Lambardi samen met nog drie andere muziekgezelschappen het indrukwekkende en meeslepende werk "The Armed Man" van Karl Jenkins uit. Harmonie St. Cecilia-Grevenbicht, Gemengd koor Synoidos-Sittard, Vrouwenensemble Sirena-Eindhoven en Lambardi met in totaal zo'n 250 muzikanten, zangers en zangeressen en de solisten Nadia Loenders en Sharif Abdoel brengen dit werk op 22 september a.s. o.l.v. dirigent Jos Simons in de imposante concertzaal van het Muziekgebouw in Eindhoven.


The Armed Man, met als ondertitel "A Mass for Peace", roept op tot vrede. Het werk is geschreven in opdracht van het museum The Royal Armouries in Leeds ter gelegenheid van de Millennium viering in 2000. De opbouw van het werk leidt ons door alle stadia van oorlog. In de muziek komt dit tot uiting in dreiging, agressie, ontzetting en verdriet om uiteindelijk uit te komen bij hoop en vrede. Daarmee is het actueel en past het werk naadloos in de huidige onzekere tijden met grote maatschappelijke vraagstukken en internationale spanningen. Karl Jenkins droeg het stuk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo crisis die plaatsvond terwijl hij aan zijn compositie werkte. Het stuk, met zijn religieuze en wereldlijke teksten uit verschillende perioden, inspireert en emotioneert, maar nodigt bovenal uit tot een blijvende dialoog over hoe mensen beter met elkaar kunnen leven.
Sir-Karl Jenkins (Wales 1944) heeft na zijn opleiding in de klassieke muziek een veelzijdige ontwikkeling als componist en musicus doorgemaakt. In de jaren zestig kreeg hij grote bekendheid als jazz- en rockmuzikant. Als toetsenist speelde hij mee in de rockband The Soft Machine, waarvan hij later ook de leider werd.


Zondag 22 september a.s. om 15.00 uur Muziekgebouw -Eindhoven en 29 september om 15.00 uur in de Hanenhof te Geleen.


Dit nieuwsbericht is 207 keer bekeken

X
X