Stralen op het podium

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 12:23

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Kunstkwartier Helmond, ook voor dans-, theater- en musicallessen

HELMOND We kunnen ons allemaal nog wel de musical herinneren waarmee de periode van de basisschool werd afgesloten. Je weet nog welke rol je had, op welk toneel je speelde en wie er in de zaal zat. En hoe ongelofelijk trots je was dat je met zijn allen een prachtige voorstelling had neergezet. Jammer genoeg is dat voor velen van ons de laatste keer geweest dat we op een podium hebben gestaan. En misschien ook wel de enige keer.

En dat is helemaal niet nodig. Bij Kunstkwartier kun je veel vaker op een podium staan en dat gevoel van trots weer ervaren. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen. Of je nu heel jong bent of volwassen, dat maakt niet uit. Neem bijvoorbeeld de lessen voor kinderen. Bij alle lessen die Kunstkwartier verzorgt, wordt altijd toegewerkt naar een eindvoorstelling voor een uitverkochte zaal in theater het Speelhuis. Soms is dit voor de kinderen én hun ouders zelfs de eerste keer dat ze een theater bezoeken. En dat smaakt naar meer. Als je de weg naar het theater eenmaal hebt gevonden, keren velen terug.

Kunstkwartier heeft een uitgebreid aanbod op het gebied van dans, theater en musical. Bij Kunstkwartier zijn deze disciplines heel bewust in één afdeling ondergebracht. Musical bestaat uit theater en dans aangevuld met zang. Volg je dansles of theaterles en je wilt ook graag een rol in een van de musicals, dan is het gemakkelijk om die stap te zetten. Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel.

Ook al wordt vrijwel altijd als eerste bezuinigd op kunst en cultuur, heel terecht wordt vaak gezegd dat kunst en cultuur belangrijk zijn voor de ontwikkeling van mensen. Maar hoe zit dat dan?

Coördinator Luciënne Lambermont: “Bij dans, theater en musical is je lijf je instrument. Je staat op het toneel in dezelfde ruimte als je tegenspeler. Door te bewegen breng je iets teweeg. Je bent bezig met wie jij bent en wat je betekent voor de ander. Je werkt samen, je leeft je in de ander in, je houdt rekening met elkaar. Dit doet wat op sociaal emotioneel gebied. En het is natuurlijk een hele goede manier om je motoriek te ontwikkelen.”

Muziek kun je wel horen, maar niet zien. Op het podium maak je woorden beeldend, je maakt dingen zichtbaar. Je vertelt een verhaal, het is een manier om naar de werkelijkheid te kijken.

Je creativiteit wordt verder ontwikkeld door onder andere het bespreken van scènes. Je wordt uitgedaagd om dingen anders te doen. Er wordt een beroep gedaan op je oplossend vermogen.

Ook cognitief gebeurt er wat omdat je bijvoorbeeld teksten en bewegingen moet onthouden, volgordes moet maken en allerlei dingen aan elkaar moet verbinden. Creativiteit leidt tot cognitie, cognitie leidt nog niet tot creativiteit. Dáárom is investeren in kunst en cultuur zo belangrijk.

Wil jij op een leuke manier investeren in jezelf, trots zijn en dit laten zien aan de buitenwereld? Schrijf je dan in voor dans- theater of musicallessen bij Kunstkwartier. Meer info zie: www.kunst-kwartier.nl


Dit nieuwsbericht is 255 keer bekeken