Stichting HomeComputerMuseum wint Carat Cultuurprijs

Gepubliceerd op: 19 januari 2021 11:00
Gewijzigd op: 18 januari 2021 11:51

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND De Stichting HomeComputerMuseum heeft de Carat Cultuurprijs 2020 gewonnen.  De stichting heeft als doelstelling het conserveren en (interactief) beschikbaar stellen van de geschiedenis van de thuiscomputer voor en met huidige en toekomstige generaties. Binnen Nederland heeft het HomeComputerMuseum een essentiële rol in het behoud van Digitaal Erfgoed. Daarnaast helpt het museum binnen de gemeente de inwoners met computerproblemen én draagt het bij aan het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Willem van der Velden en een bedrag van 2.500 euro. Directeur Bart van den Akker ontving de prijs van de juryvoorzitter, Bob Grijpstra, en voorzitter van Stichting Carat, Gerard Groot. Hij is zeer blij met de erkenning die hij heeft gekregen. Het bedrag komt ten goede aan de stichting en wordt ingezet om verdere naamsbekendheid te krijgen binnen Nederland, Europa en zelfs wereldwijd.


De Carat aanmoedigingsprijs (1.000 euro) gaat dit jaar naar theaterproject Waskracht. Na een jaar uitstel (door corona) trekt Waskracht in juni 2021 op een platte kar door Helmond. Net zoals de wasvrouw vroeger rondging om de was op te halen. De Waskracht Karavaan verbindt alle wijken van Helmond aan en met elkaar door een web van verhalen te weven. Verhalen uit het leven gegrepen, herkenbaar voor iedereen, met de was als verbindende factor.


Sinds 2000 wordt elke twee jaar de Carat Cultuurprijs uitgereikt om stichtingen die cultuurparticipatie en cultuurbeleving binnen Helmond stimuleren, te bedanken voor hun inzet. Eerdere winnaars waren onder andere Mannenkoor Lambardi (2002), Stichting Stadspromotie Helmond (2008), Literair Café Helmond en Stichting Goeikes (2018). Carat bestaat uit ruim veertig voornamelijk uit Helmond afkomstige ondernemingen. Gezamenlijk ontwikkelen, realiseren én financieren zij een keur aan culturele projecten, die bestemd zijn voor de Helmondse gemeenschap.

Foto boven: Stichting HomeComputerMuseum wint de Carat Cultuurprijs | F Wim van den Broek

Theaterproject Waskracht wint Carat aanmoedingsprijs | F Wim van den Broek


Dit nieuwsbericht is 307 keer bekeken

X
X