Stemmen bij jongeren in coronatijd

Stemmen bij jongeren in coronatijd
Gepubliceerd op: 25 maart 2021 11:00
Gewijzigd op: 25 maart 2021 9:31

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

BROUWHUIS De ‘noodzaak om de democratie een handje te helpen’ was niet Mirthe Jansen’s (20, studente Human Resource Management in Tilburg) reden om zich op te geven als hulpkracht op stemlocatie De Loop in Brouwhuis. “Ik interesseerde me voor die andere kant van de tafel. Zelf heb ik nu drie keer mogen stemmen, voor verschillende soorten verkiezingen. Het leek me heel leuk om het nu eens zo te ervaren. En dat was het ook zeker!”

Door: Floortje Jansen

Spannende taak
’s Middags meldde ze zich en ging ze aan de slag. “Ik werkte samen met mensen die het ieder jaar deden, waardoor ik als het ware in een rijdende trein stapte.” Stemmen in coronatijd vraagt dan ook om samenwerking, weet Mirthe. “In het begin zat ik bij de tafel waar de potloden en stembiljetten moesten worden ingeleverd: niet heel spannend. Maar na een roulatie kwam ik achter de tafel te zitten en mocht ik de ID’s en stempassen checken. Dat voelde als een zwaardere taak. Je voelt ook dat je op een bepaald moment niet alleen maar mee hoeft te liften, maar dat je ook zelf de trein een beetje kunt besturen. Dat geeft je het gevoel dat je er niet voor niets staat en dat je samen aan het werken bent. Toen ik ’s avonds klaar was, was ik ook wel moe, omdat je er zo in opgaat en er intensief mee bezig bent.”

Menselijk contact
Zelf stemde Mirthe daarom al op maandag. Als jongere vindt ze het niet zozeer belangrijk dat jongeren op deze manier in aanraking komen met de democratie. “Voor de maatschappij denk ik: het maakt niet uit wie het doet, als het maar wordt gedaan. Ik zelf probeer mensen om me heen wel te stimuleren om te gaan stemmen of om er in ieder geval mee bezig te zijn. Want ook al besluit je niet van invloed te zijn, de overheid beïnvloedt jou uiteindelijk weer wel. Of je nou gestemd hebt of niet. En dan kun je net zo goed wel gaan stemmen, vind ik.” Gekke dingen gebeurden er niet, maar even wennen was het wel. “Je hebt een jaar het op sociaal gebied heel rustig aan gedaan. Naderhand bemerkte ik hoeveel mensen ik wel niet had gezien op één dag. Met iedereen heb je toch even een momentje, een knikje. Dan merk je hoe belangrijk menselijk contact is.”

Samenwerken
Als HR-studente haalt ze er ook wel wat uit. “Zo zie je dat het belangrijk is om met iedereen te kunnen samenwerken. Ik merkte dat het belangrijk is dat je naar iedereen kunt luisteren en dat iedereen het gevoel heeft dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Als je met iets als stemmen mensen dan iets kleins mee kunt geven, een knipoog, een grapje, dan geef je mensen een fijne ervaring mee.” Zelf heeft ze ervaren dat er bij stemlokalen nogal eens een gewichtige en geladen sfeer kan hangen. “Het is van belang en een ‘grote-mensen-ding’. En als 20-jarige voel je dan die druk om het goede vakje in te kleuren. Als je dan vanuit het stembureau een glimlach en een grapje om het gehannes met het opvouwen van het stembiljet kunt meegeven, wordt de sfeer luchtiger en gaan mensen met een fijner gevoel naar huis. En dat fijne gevoel is bij iedere baan belangrijk.”


Dit nieuwsbericht is 769 keer bekeken

X
X