Steeds meer ouders kiezen voor de vrije school

Gepubliceerd op: 9 september 2019 15:19
Gewijzigd op: 9 september 2019 11:22

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

Helmond: “Steeds meer ouders kiezen voor de vrije school”,  zo luidt het in de media. Maar wat is er zo aantrekkelijk aan vrijeschoolonderwijs?

Een van de dingen is de aandacht voor de brede ontwikkeling van kinderen, zo dat zij hun talenten leren ontdekken en ontplooien. Het brede aanbod beslaat meer dan rekenen, taal en gymnastiek en is doorspekt met veel verschillende creatieve, ambachtelijke en kunstzinnige vakken. Denk bijvoorbeeld aan wekelijks lessen handwerken, schilderen, fluiten, koorzang, houtbewerken, broodbakken, tuinbouw. Uiteraard op een manier aangeboden die past bij de leeftijdsfase van de kinderen.

Spel en beweging:
Voor de jongste kinderen wordt dat vormgegeven in een rustige sfeervolle omgeving, waarin zij naar hartenlust kunnen spelen en groeien.

In de groepen 1/2, neemt de leerkracht de kleuters mee in de wereld van de fantasie, via spel en beweging, maar ook via het vertellen van verhalen die de fantasie tot leven brengen. In de dagelijkse speeltijd begeleidt de leerkracht de kinderen zo dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en al spelend de wereld en hun eigen mogelijkheden ontdekken.

Leren is een avontuur:
Vanaf groep 3 gaat de leerkracht  met de klas op avontuur, zowel buiten als ín de klas. De eerste uren van de dag geeft de leerkracht een paar weken lang hetzelfde vak of thema, zodat de klas er diep in kan duiken. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de wereld van de breuken, bouwen een speelhuisje voor kleuters, studeren met heel de klas een muziekstuk in op hun zelfgemaakte fluit, doen met elkaar bewegingsopdrachten om het rekenen onder de knie te krijgen, oefenen mondelinge taalvaardigheid in een toneelstuk en verwerken hun ervaringen schriftelijk in hun eigen ‘leerboek’.

Voortgezet onderwijs:
Na 8 jaar leren, nieuwsgierig zijn, sterk worden en genieten zijn de kinderen klaar voor het voortgezet onderwijs. De vrije school geeft een goede aansluiting daarop: het onderwijs voldoet aan alle kerndoelen en biedt daarnaast vele extra’s. De kinderen vliegen uit met een goed gevulde rugzak!

Kom eens langs…  
Hoe ziet vrijeschoolonderwijs er dan uit in de praktijk? Dat laten we je graag zien op onze inloopochtend, donderdag 12 september van 9.00 tot 11.00 uur. Kom gewoon eens langs en laat je positief verrassen!

Vrije School Peelland werkt samen met Kindercentrum de Kindertuin, die naast buitenschoolse opvang ook opvang biedt aan baby’s en peuters van 0-4 jaar. Wij bieden een doorgaande lijn voor kinderen van 0 – 12 jaar onder één dak.

Vrije School Peelland (Helmondselaan 71, Helmond)


Dit nieuwsbericht is 191 keer bekeken

X
X