Start vaccinaties BMR/DTP en baarmoederhalskanker in de regio

Gepubliceerd op: 7 mei 2019 12:32

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Voorpagina

Helmond: Vanaf maandag 13 mei start de vaccinatieronde voor BMR-DTP en baarmoederhalskanker (HPV) in onze regio. Alle 9-jarigen en alle meisjes van 13 jaar krijgen een brief met oproepkaart van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio. 

BMR- DTP prik

Alle kinderen die dit jaar 9 jaar worden krijgen een uitnodiging voor de  vaccinatie tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen, rode hond, de DTP en BMR. Deze vaccinaties zijn een herhaling van de babyprikken. Waarom dan op 9 jarige leeftijd een herhaling?

De WHO(Wereldgezondheidsorganisatie ) heeft zich als doel gesteld om mazelen wereldwijd uit te roeien. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof. Mazelen kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag maar ook ernstige complicaties zoals oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking komen voor.

De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste prik niet voldoende  aanslaat. Door de tweede BMR zijn ook de laatste 5% van de kinderen goed beschermd tegen Mazelen. De herhaling van DTP is nodig omdat bij dit vaccin de bescherming tegen Difterie, Tetanus en Polio vermindert na verloop van jaren.

Groepsimmuniteit en vaccinatiegraad

Vaccineren in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma beschermt niet alleen het kind, het draagt ook bij aan de zogenaamde groepsimmuniteit. Dit betekent dat wanneer er genoeg kinderen zijn ingeënt, de ziekte geen kans krijgt om zich te verspreiden en de onbeschermde kinderen te bereiken. Als de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, kunnen onbeschermde kinderen de ziekte wél krijgen. Er is dan geen groepsimmuniteit. Zijn er in een groep voldoende kinderen ingeënt dan is de groep beter beschermd en stopt de verspreiding van de ziekte.

HPV

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie) is een regulier onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de prik tegen baarmoederhalskanker. Ook oudere meisjes die de uitnodiging eerder ontvingen en deze nog niet hebben gehaald, kunnen de prik alsnog halen. Dit kan gratis tot de leeftijd van 18 jaar. Deze meisjes kunnen zich melden bij de infobalie op een van de 10 priklocaties in de regio.  

Alle informatie over de BMR/DTP en HPV vaccinatie en over de locaties en data van deze vaccinatieronde staat op de website www.bmr-dtpprik.nl  en www.hpvprik.nl. Voor telefonische vragen kunt u terecht op het nummer 088 0031 400.

Foto ter illustratie


Dit nieuwsbericht is 470 keer bekeken

X
X