Start repressieve bestrijding eikenprocessierupsen

Gepubliceerd op: 27 mei 2020 11:53

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. In april en begin mei heeft de preventieve bestrijding plaatsgevonden. Sinds eind vorige week is een gespecialiseerd bedrijf gestart met de repressieve bestrijding van de eikenprocessierups.

Nesten melden
Sinds eind vorige week is een gespecialiseerd bedrijf gestart met de repressieve bestrijding van de eikenprocessierups; door ze te plukken of weg te zuigen. Heeft u een nest met eikenprocessierupsen gezien? Dan kunt u dit melden bij de gemeente via tel. 14 0492 of via www.helmond.nl/meldpunt. De gemeente streeft ernaar de gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Maar dit kan oplopen als de plaag weer zo groot is als in 2019. We vragen hier uw begrip voor. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Men kan de nesten zelf beter niet uit de boom halen. 

Kenmerken 
De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze vijf vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste -voor mens en dier vervelende- brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen. 

Irritaties
Mensen moeten elk contact met de rupsen, en de resten ervan, vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen zeer sterk van persoon tot persoon. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Preventieve bestrijding
De eikenbomen zijn in april en begin mei preventief besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Op www.helmond.nl/rupsen vindt u de bestrijdingsdata en de plattegronden met de locaties waar de preventieve bestrijding heeft plaatsgevonden.

Informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes zijn te vinden op www.rupsen.info, www.helmond.nl/rupsen en www.rivm.nl/eikenprocessierups.
Voor gezondheidsvragen: GGD, tel. 0900 3686 868. 


Dit nieuwsbericht is 314 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X