Stadskunstenaar zet zich in voor ondernemers van de stad Still Alive, #ShopLocal

Gepubliceerd op: 11 mei 2020 12:46

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Nu de coronamaatregelen onverminderd doorgaan komt het bestaansrecht van de lokale ondernemer in gevaar. Want hoeveel behoefte is er nog aan een kroeg in een anderhalvemetersamenleving? En waarom risico lopen in de krappe boekhandel op de hoek als hetzelfde product wordt thuisbezorgd door de eerste beste internetgigant? Reden genoeg voor Tahné Kleijn, Stadskunstenaar van Helmond, om zich in te zetten voor de ondernemende helden van haar stad.

Ondernemer in beeld

Al snel na de eerste maatregelen werd de fotoserie ‘Still Alive, #ShopLocal’ geboren. “In het begin richtte ik mij op mijn eigen favoriete ondernemers. Mensen die pas net de sprong in het diepen waagden en nu al werden geconfronteerd met een crisis van ongekende omvang. En dat ging van een bierbrouwerij en chocolatier tot kunstbenodigdhedenwinkel en cafetaria.” Maar na een oproep in het Eindhovens Dagblad werden dat er al gauw meer. Zo maakte Kleijn ongeveer vijf stillevens per week. De foto’s zijn te koop via haar website (www.tahnekleijn.nl/still-alive-shop-local/) waarvan de winst naar de ondernemer gaat. Daarnaast zet zij haar Social Media-kanalen (Stadskunstenaar van Helmond en @TahneKleijn) in om Helmonders te overtuigen de lokale ondernemer te steunen.

Helmonds Kwartet

Inmiddels heeft de stadskunstenaar al ruim 30 foto’s gemaakt, waarbij bepaalde categorieën naar voren kwamen. “Er bestaan branches die extra zwaar getroffen zijn, en door die te bundelen ontstond een soort kwartet.” Reden genoeg om dat wat op papier duidelijk werd, in de werkelijkheid verder uit te werken. “Momenteel ben ik bezig met het uitwerken van een spel. Met negen tot dertien categorieën kunnen Helmonders straks spelen met en voor hun lokale ondernemers.” Het spel is naar alle verwachting halverwege juni klaar en zal te koop zijn bij de bekende verkooppunten en online op Kleijn’s site. “Met categorieën als ‘Zoetekauw’, ‘Drankje doen’ en ‘Vrije tijd’ bedien ik zo veel mogelijk ondernemers van de stad.”

Grote publiek

Met het kwartet hoopt de kunstenaar op een laagdrempelige manier een groot publiek te bereiken. “Waarschijnlijk gaan de vakanties deze zomer niet door. Hoe leuk is het dan als je doormiddel van dit spel je eigen stad een beetje beter leert kennen.” Zelf heeft ze een hoop nieuwe producten en aanbieders ontdekt. “Mensen hebben het tegenwoordig altijd druk, bij mij is dat niet anders. Maar tijdens het maken van mijn stillevens heb ik letterlijk mogen proeven wat de lokale ondernemer te bieden heeft. En dan moet je toch toegeven dat het vlees van de slager een stuk beter smaakt dan bij de supermarkt. Ook de kennis van de boekhandelaar is heel wat groter dan die van de internetgigant. Na twee korte gesprekken wist hij mijn stijl te doorgronden wat me nieuwe pareltjes heeft opgeleverd. En tegelijkertijd help je mee aan een gezellige en leefbare stad.”


Dit nieuwsbericht is 462 keer bekeken

X
X