Sport Awards Helmond groot succes

Gepubliceerd op: 5 februari 2020 13:40

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Een avond waar de liefde voor sport met passie en beleving wordt gedeeld door alle Helmondse sporters. Een belangrijk ingrediënt voor de Sport Awards Helmond. Ook afgelopen zaterdagavond in Wijkhuis De Geseldonk was de sfeer gemoedelijk en gezellig. ‘Een topavond’ was het meest gehoorde commentaar. Tribune (organisatie) was uiterst content met het verloop en beloofde volgend jaar de Helmondse sporters wederom te zullen gaan eren!

Dat het tijdens de Sport Awards niet alleen om de gezelligheid en het contact met medesporters gaat is overigens voor alle bezoekers en genomineerden duidelijk. Er is weldegelijk een competitie-element dat het hoofdthema vormt. De uitreiking van de Awards is de erkenning van de Helmondse sporters voor prestaties in het afgelopen jaar. De genomineerden zaten daarom met gezonde spanning te wachten op de ontknoping.

Opening

Met een spetterende dansshow werd de avond geopend door de wedstrijddansers van Hoomrun Dance Studios uit Helmond. Met acrobatische bewegingen die vele aanwezigen de wenkbrauwen deed fronsen en muziek die uitnodigde tot glimlach en meebewegen.

Vervolgens kwam Mario Captein, als vertegenwoordiger van de jury, de ‘gouden enveloppen’ aanbieden. Hierin zaten de uiteindelijke winnaars van de Sport Awards nog verscholen.

Sportiefste basisschool

De eerste onthulling uit de gouden envelop was voor de meest sportieve basisschool van Helmond. Hoewel alle drie de genomineerden (OBS ’t Hout, BS De Goede Herder en de winnaar van vorig jaar BS Silvester-Bernadette) een ‘schoolvoorbeeld’ zijn van sportiviteit was het toch De Goede Herder die de Sport Award in ontvangst mocht nemen. De jury roemde met name het blijvend verbeteren van de aandacht voor sport en gezond bewegen, zoals het werken met de 14 regels van Johan Cruyff (zie Cruyff Foundation) en de proeflessen bij sportclubs.

Sportfoto van het jaar

Een gloednieuwe categorie van de Sport Awards Helmond is de verkiezing van de mooiste sportfoto van het jaar.

Nadat Eefje Swinkels-Van Mourik de trofee voor De Goede Herder had uitgereikt mocht ze wederom het podium op. Haar ‘selfie’ was door de fotovakjury (Ad Vereijken, Johan Bakels en Dave van Hout) en door het publiek (met meer dan 200 stemmen) uitgeroepen tot sportfoto van het jaar. Eefje zorgde met een afstandsbediening in de hand dat haar hordenloop op het juiste moment werd vastgelegd. Presentator Guido van Erp riep alle aanwezigen op om dit jaar de jury te overrompelen met sportfoto’s. Heel Helmond op de sportfoto!

Sporttalent

Ook een nieuwe categorie werd vertegenwoordigd door Geraldo Holzken, Sydney Ter Burg en Issam El Maach; de genomineerden voor de grootste sporttalenten van Helmond.

Ook hier was het voor de jury geen gemakkelijke opgave. Sydney is een supertalent in het taekwondo, terwijl Issam een geweldige carrièrespurt maakt als doelman van Ajax (Jong-Ajax). Geraldo (zoon van Nieky) mocht de Award omhooghouden nadat Peter Wetzer, zelf een begenadigd voormalig judoka en sportfanaat, deze winnaar prijsgaf uit de gouden enveloppe.  

Paralympische sporter van het jaar

Dat Helmond geweldig getalenteerde en presterende paralympiërs kent is inmiddels overduidelijk. Wheeler Amy Siemons, rolstoeltenniser Niels Vink en tafeltennisster Frédérique van Hoof kruisten symbolisch de degens met elkaar voor de Award. Amy en Niels zijn hard op weg om in Tokyo tijdens de Paralympische Spelen Nederland te vertegenwoordigen, terwijl Frédérique zich warmdraait voor de Spelen in Parijs (2024). Niels Vink werd voor de tweede maal in successie verkozen tot Paralympiër van het jaar. Omdat Niels in Zuid-Frankrijk een prestigieus toernooi speelde, werd hem ‘live’ telefonisch medegedeeld dat hij de Sport Award wederom gewonnen had.

Sportploeg

Hoewel ook in de categorie van de sportploegen de competitie goed was, bleek toch dat uit de genomineerden Jordan Koene & Sjoerd van Rijn, Helmond Sport (onder 14) en HT’35 er een duidelijke favoriet zat. Hoewel de ploeg van de turnsters uit Helmond (HT’35) een uitmuntend resultaat behaalden op het NK in 2019 en de voetballers van Helmond Sport promoveerden naar de eredivisie was het toch de kleinst mogelijke ploeg (2 personen) die met de Sport Award ging strijken. Jordan en Sjoerd hebben inmiddels al een 23-tal titels in het stijldansen op zak en gaan voor het allerhoogste podium (afgezien van de Sport Awards) namelijk: het wereldkampioenschap Tiendansen.

Sportvrouw

Misschien wel de meest moeilijke beslissing voor de jury was een keuze te maken uit het gezelschap van Maud van der Sommen, Demi van den Wildenberg en Kirsten Bevers. Deze drie sporttoppers uit Helmond hebben, ieder in hun eigen discipline, topprestaties geleverd.

Maud knokte zich terug van een ernstige blessure die haar sportcarrière dreigde te beëindigen en pakte in 2019 een bronzen plak op het NK-21. Turnster Kirsten Bevers van HT’35 werd Nederlands kampioen meerkamp en won goud en zilver op respectievelijk balk en brug.

Toch was het hardloopster Demi van den Wildenberg die zich een vol jaar Sportvrouw van het jaar mag noemen en de Sport Award won. Ze sprintte met de Nederlandse estafetteploeg (4 x 100 meter) naar zilver op het EK-20 en werd Nederlands juniorenkampioen op de 100 meter sprint.

Sportman 

Hoewel alle drie de genomineerden voor de Sport Award Sportman van het jaar op totaal verschillende arena’s hun sport beoefenen, zijn de prestaties van deze mannen erg aan elkaar gewaagd. Mike Frenken staat zijn mannetje in de ring als kickbokser en wordt geroemd om zijn inzet, passie en doorzettingsvermogen. Hij was 5 ½ jaar ongeslagen en wordt al vergeleken met zijn leermeester Nieky Holzken, een ware topper. Jacob van de Kerkhof beoefend zijn sport in het water. Hij roeit en dat doet hij fantastisch. Als roeier in de vier-met boot greep hij de titel tijdens het prestigieuze Varsity (studenten roeiwedstrijd die voor de 136e keer werd gehouden) en daarna met Olympiër Kaj Hendriks goud op het NK.

Winnaar van vorig jaar Damian Vaes schiet zijn pijlen voortaan vooral op de handboogschietbaan in Papendal waar hij studeert, traint en woont. Damian pakte een bronzen medaille voor landenteams op het WK in Madrid en versloeg tweevoudig    Olympiër Rick van der Ven op het NK waarmee hij zich een zilveren medaille om kon laten hangen.

De jury koos, na een lastig beraad, Damian Vaes opnieuw tot Sportman van het jaar.

Op 30 januari 2021 zal er opnieuw een avondvullend programma worden gepresenteerd met de verkiezingen van de Sport Awards Helmond 2020.

Voor alle aanstaande nominaties geldt: elke sportieve prestatie wordt in aanmerking genomen en het jachtseizoen voor de Awards is alweer ruim een maand geopend!

Voor volledige juryrapporten en foto’s www.tribunemagazine.nl

Foto’s door Bona Pictura (www.bonapictura.nl)

Dit nieuwsbericht is 305 keer bekeken

X
X