Sparkel speelt Mantelhelden

Gepubliceerd op: 8 november 2019 18:56
Gewijzigd op: 8 november 2019 10:56

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Annawijk/Suytkade: In het Annatheater in Helmond is op zaterdag 9 november een bijzondere voorstelling te zien: Mantelhelden. De korte voorstelling door vijf jonge acteurs heeft als onderwerp ‘jonge mantelzorgers’. De voorstelling begint om 15.00 uur en de toegang is voor iedereen gratis.

De voorstelling is het resultaat van een 10 theaterdagen die de acteurs hebben gevolgd in Nijmegen o.l.v. John van der Sanden. Het project maakt onderdeel uit van Sparkel, een initiatief van ReumaZorg Nederland. In dit project krijgen jongeren de kans om zich, erg laagdrempelig, creatief te ontwikkelen. Naast theater kan men zich bijvoorbeeld ook verdiepen in film en technologie.

Charlie: (19): ‘niet alleen spelen we de voorstelling, maar we hebben zelf onderzoek gedaan naar het onderwerp. De verhalen zijn uit het leven gegrepen en dus heel erg herkenbaar.’

Kaniwarl (29): ‘daarnaast spelen we ook de emoties die er bij mantelzorgers leven: boosheid, ontkenning, depressie bijvoorbeeld. Daar krijgen (jonge) mantelzorgers vaak mee te maken.

Amal (19): deze voorstelling sluit heel goed aan bij mijn studie HBOV in Nijmegen. Daar leer ik veel, hier krijg ik op een hele andere manier inzicht in de situatie van de mantelzorger.  

Vera (14): we vragen ons af: Hoe is het om mantelzorger te zijn? Wat doe je allemaal? Wat kun je niet meer doen? Hoe grijpt het in in je leven? Hoe ga je om met je emoties? Je bent moe, boos, verdrietig. Je hebt er niet om gevraagd. Er wordt wel op je gerekend. Maar ook: hoe beïnvloedt het jouw sociale leven, jouw relatie met de mantelzorgvrager. En: wat is de invloed ervan op je werk, je schoolprestaties? Hoe leg je het uit wat je doet aan je vrienden en vriendinnen?

Nathalie (19): uit onderzoek blijkt dat veel jonge mensen mantelzorg verlenen. Het is vaak moeilijk om dat bespreekbaar te maken. Met deze voorstelling willen we inzicht geven in het leven van de (jonge) mantelzorger. De voorstelling is bedoeld voor jongeren, patiëntenverenigingen, alle mantelzorgers en zorgprofessionals.  En natuurlijk iedereen die met het fenomeen ‘mantelzorg’ te maken heeft.

De voorstelling is ook nog te zien in Arnhem en Nijmegen. Kijk voor meer info op www.projectsparkel.nl. In maart 2020 start weer een nieuw project. ‘Wat het onderwerp dan wordt, wordt dan ook weer bepaald door de spelers die mee gaan doen,’ aldus regisseur John van der Sanden


Dit nieuwsbericht is 514 keer bekeken

X
X