Sociale eetpunten starten weer

Gepubliceerd op: 1 juli 2020 11:05

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Voorpagina

Helmond: Sociale eetpunten. Het zijn geen commerciële restaurants, maar vooral ontmoetingspunten. Zij zijn er voor mensen die behoefte hebben aan contact, maar ook voor mensen die het financieel niet zo breed hebben of die niet meer zelf koken. In Helmond zijn er bijna 20 eetpunten. Zo’n 1500 Helmonders, veelal wat oudere mensen, maakten er gebruik van. Ook deze eetpunten waren gesloten. En werden gemist! Samen eten is nu eenmaal gezelliger dan alleen. Vaak ook gezonder. De meeste eetpunten starten weer. Omzien naar Elkaar schenkt de eerste 2000 maaltijden, zowel lunches als warme maaltijden.

Voorzitter Emmanuel Verleg: “Heel goed dat deze initiatieven weer opstarten. We betalen die eerste maaltijd voor hen. Juist nu is dit voor deze doelgroep erg belangrijk.” Zo bezorgde Westwijzer zelfs maaltijden aan huis, heeft sociaal restaurant Ratatouille aan de Engelseweg op 15 juni haar deuren weer geopend, de eetpunten in De Ark en in de Schabbert zijn van start gegaan en op andere plekken start men door de versoepeling van de regels weer op. De vrijwilligers van Wijkcentrum De Loop en de cliënten van ORO stopten met Eet je Mee, waar voor de coronatijd tweemaal per week voor hun gasten een verse 3-gangen maaltijd werd verzorgd. Dat gaat nu niet. Wel werden vanuit wijkhuis De Loop vrijdag (12 juni) als verrassing lunches uitgedeeld.

Als pluim voor de sporters van de beweegtuinen van Jibb+, die verstoken waren om in de beweegtuinen fysiek te sporten, maar toch via Facebook en stadstv sportief actief bleven, werd door Omzien naar Elkaar bij de eerste les een gezond maaltijdpakket beschikbaar gesteld. “Een groot dankjewel naar Omzien naar Elkaar” geeft Kristian van den Nouwlant namens de buurtsportcoaches aan.

“Interesse tonen in elkaar”

De Soepbus van Leger des Heils is ook weer opgestart in de Pauluskerk (Noord), de Goddelijke Voorzienigheid aan de Van Hornestraat (West) en bij Perron 3 in Brouwhuis. “Een bekertje soep, een kop koffie en een boterham doorbreken niet alleen de sleur,” zegt projectleider Wies Weekers, “het bezorgt mensen ook het gevoel dat andere mensen voor hen klaarstaan en het is een moment om een praatje te maken en interesse te tonen in elkaar.” De medewerkers van de eetpunten merken dat mensen elkaar hebben gemist. Simone Klarenbeek geeft namens Caritas 0492, die de sociale eetpunten in de Jozefkerk, de Pauluskerk en de Brem coördineert, aan, dat nog lang niet alle mensen de weg terug hebben gevonden. “Ongeveer de helft is weer geweest. Het is mooi om te horen dat sommigen elkaar in de gaten hebben gehouden. Ze belden elkaar hoe het ging. Het sociale aspect is enorm belangrijk.”

Gul gebaar

Joost Verspaget van de werkgroep Omzien naar Elkaar, verbonden aan de KBO Stiphout-Warande, sluit hierbij aan: “De behoefte hieraan is echt groot. Vooral oudere inwoners met een krap budget wisten de weg te vinden. Juist bij hen is de stap om weer te gaan best groot.” Verspaget verheldert: “80% in Helmond heeft geen idee hoe het met 20% in Helmond is gesteld. Van de 16.000 ouderen in de stad hebben bijvoorbeeld 3600 mensen alleen AOW. Voor de mensen die het niet breed hebben of alleen zijn, is het fijn dat deze eetpunten er zijn. De werkgroep heeft via diverse fondsen geld voor ondersteuning bijeengebracht. “Als ondersteunend gebaar naar alle senioren die er gebruik van maken én naar alle vrijwilligers die de eetpunten normaal draaiend houden. Ook hebben sommige eetpunten moeite om de maaltijden zo goedkoop mogelijk in te kopen. Heel wat leveranciers zijn weggevallen.”

Pierre van der Linden van Westwijzer geeft aan dat zij tot Corona tweemaal per week zo’n 40-50 mensen te eten hadden. De afgelopen tijd hebben zij bij de meesten de driegangenmaaltijden thuis bezorgd. “Dat deed ik ook zelf, de mensen vonden het praatje aan de deur ook heel prettig en ze zijn blij weer met anderen aan tafel te zitten. Vanaf medio juli koken we weer gewoon in ons wijkhuis. Aanmelden moet. Eerst konden we 8 personen aan een tafel zetten, nu nog maar 4.” Enkele gasten durven het nog niet aan om al in groepsverband te eten. “Voor hen blijven we het thuis bezorgen.”

Op 2 juli start het eetpunt weer op in de Fonkel. Jan Terbeek van Wijkbeheer Binnenstad is zeer blij met de ondersteuning voor de opstart. Het zelfde geldt voor het eetpunt in de Brem.” We gaan op 3 juli weer van start” geeft Lodewijk den Breejen van Caritas 0492 aan.

Kim van Asten van Ratatouille zegt: “Een geweldig gebaar van Omzien naar Elkaar, wij konden zo de eerste 80 maaltijden gratis aanbieden.” In het restaurant is nu plaats voor maximaal 20 personen.

Toekomst

Omzien naar Elkaar is nog in gesprek met de coördinatoren van de eetpunten in de wijkhuizen Geseldonk, ’t Brandpunt en in de Praktijkschool. Zij beraden zich nog hoe en wanneer zij willen opstarten. 

Op 12 juni werden hun gasten verrast met een gratis uitgebreide verse lunch, die zij konden ophalen. F Omzien naar Elkaar


Dit nieuwsbericht is 551 keer bekeken

X
X