Sobere Dodenherdenking op 4 mei 2021

Sobere Dodenherdenking op 4 mei 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 10:00
Gewijzigd op: 6 mei 2021 9:22

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

HELMOND Het weer maakt het nog allemaal triester dan het al is, op deze memorabele Dodenherdenkingsdag 4 mei 2021. Alweer 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog, worden vandaag onze oorlogsslachtoffers herdacht. Ook onze gesneuvelde militairen, die op uitzending hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid waarin wij nu kunnen leven worden hiermee herdacht.

Door: Henk van Dijk

Het is jammer, dat we de doden-herdenking weer niet kunnen beleven en herdenken, zoals we dat al vele jaren gewend zijn. Aan de oproep van de gemeente, om op deze dag bij diverse oorlogsmonumenten bloemen te leggen, is ruimschoots gehoor gegeven. Bij de Sint Jozef Gedachteniskapel in het Hortensiapark, werd al vroeg in de morgen de vlag halfstok gehangen en de herdenkingskrans neergezet. Een opmerking die ik hoorde van iemand die ook bloemen kwam leggen was: “Waarom staat hier nu geen Erewacht van Veteranen zoals in vorige jaren, zo’n Erewacht geeft toch enig cachet bij de dodenherdenking. Het zijn allemaal mannen met discipline en weten ook anderhalve meter afstand in acht te nemen als ze daar in de houding staan.”

Hopelijk kan dat volgend jaar weer als corona het land uit is. De Koninklijke Luchtmacht heeft vorig jaar, bij 75 jaar bevrijding, aan het gehele actieve personeel en ook aan alle veteranen een badge uitgereikt met de tekst ’75 jaar vrijheid, niet vanzelfsprekend’. Omdat die tekst nog altijd van toepassing is en zal blijven, heb ik het getal op de rand aangepast in 76. Ik ben er bovendien zelf trots op dat ik een van die 125.000 militaire veteranen ben, die door Nederland zijn ingezet (na de 2e WO) tijdens oorlogen en ruim honderd vredesmissies in internationaal verband. Wij hebben er aan bijgedragen dat hier in Nederland en West-Europa de vrijheid is behouden en iedereen in vrijheid verder kon leven.

Dat dit wel vele levens van onze uitgezonden militairen heeft gekost, daar moeten we op 4 mei bij stilstaan en mogen we zeker niet vergeten.

F | Henk van Dijk


Dit nieuwsbericht is 77 keer bekeken

X
X