‘Rijbewijs betekent vrijheid voor Sven’

Gepubliceerd op: 29 juni 2022 14:25

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

GEMERT/HELMOND Voor je twintigste je schooldiploma en je rijbewijs halen. Voor Sem is het de gewoonste zaak van de wereld, maar voor zijn goede vriend Sven niet. Zelf achter het stuur kunnen zitten is voor Sven nog belangrijker. Hij zit vanaf zijn geboorte in een rolstoel en blijft zonder eigen vervoer op anderen aangewezen. Sem wil daar verandering in brengen.

Door: Marcel Bosmans

Gemertenaar Sem van der Velden (18) en Helmonder Sven Claassen (19) kennen elkaar al jaren. “We zijn ver familie. Zijn vader is de neef van mijn oom. We hebben elkaar ook ontmoet op de verjaardag van onze oom. Daar zijn we van jongs van af aan naar toe gegaan. We zijn dus al kameraden sinds onze kindertijd en gaan ook vaak samen op stap.”

Geen gelijke kansen

Sem heeft zijn rijbewijs al gehaald. “Eerder dit jaar was ik bij Sven op bezoek. ‘Wat gaaf dat je nu een eigen auto hebt. Dat zou ik ook wel willen’, zei hij tegen mij, toen ik op het punt stond om terug naar huis te gaan. Bij het wegrijden zag ik in de achteruitkijkspiegel Sven kleiner worden. We schelen maar twee weken in leeftijd, wonen in hetzelfde land en toch kan ik mijn rijbewijs halen en hij niet. Omdat het voor hem onbetaalbaar is. We zijn gelijkwaardig, maar hebben geen gelijke kansen. ‘Dat is niet eerlijk’, was de gedachte die door mijn hoofd schoot. Ook Sven moet die mogelijkheid krijgen. Tijd dat er iemand opstaat om hem daarbij te helpen. Dus stelde ik aan Sven voor om samen in actie te komen.”

Aanpassingen

Die support was welkom. “Ik ben geboren met Osteogenesis Imperfecta”, legt Sven uit. “Mijn botten zijn broos en breken snel. Ik heb te weinig kracht in mijn benen om te kunnen lopen en zit daarom in een rolstoel. Ik kan dus niet achter het stuur van een auto kruipen. Ik mis de kracht om mezelf op te hijsen uit de rolstoel en naar de bestuurdersstoel te verplaatsen. Ook kan ik de rolstoel, die altijd mee moet, niet zelf in de auto zetten. Ik heb daarom een voertuig nodig dat ik zittend in mijn rolstoel kan besturen. Een gewone auto is daarvoor te krap. Een bestel- of personenbusje is wel een goede basis, maar moet dan nog wel aangepast worden. Om vrij baan te hebben met de rolstoel moet de bestuurdersstoel en de zitting erachter worden verwijderd. Ook moet de vloer verlaagd worden om voldoende hoofdruimte te hebben. Omdat ik geen kracht heb om met mijn voeten de pedalen te bedienen, dient er een gas-rem-schuif geïnstalleerd te worden. Dat is een soort schijf die je met je linkerhand bedient: naar achteren is remmen, naar voren gas geven. Je rechterhand gebruik je dan om te sturen. Als het voertuig jonger is dan drie jaar, dan vergoedt de gemeente de aanpassingen. Zo’n relatief nieuwe bus kost ‘kaal’ ongeveer 35.000 euro. Maar dan ben je er nog niet. Er is maar één rijschool in Nederland, waar je, op maat, in een aangepaste bus kunt lessen. Die zit in Bodegraven. Elke les kost ruim 300 euro. Dat heeft onder andere te maken met de voorrijdkosten. Voor de rijlessen ben ik naar schatting 13.000 euro kwijt. Zoveel geld heb ik niet. Sem kwam daarom met het idee om een crowdfunding te starten. In mijn eentje had ik dat waarschijnlijk niet aangedurfd. Ik ben dus heel blij met de hulp van Sem. Ik denk dat weinig mensen kunnen zeggen, dat ze zulke goede vrienden hebben. Hoever we komen weet ik niet, maar niet geschoten is altijd mis.”

Vrijer

“Als ik met mijn eigen bus de weg op kan, dan zou me dat veel vrijheid geven. De regiotaxi moet ver vooruit ingepland worden en komt dan nog vaak te laat. Daar kan ik dus niet op bouwen. Op school mis ik regelmatig het begin van de les, omdat de taxi maar niet komt opdagen. Als ik een afspraak heb in het ziekenhuis, is het nog belangrijker om op tijd zijn. Om er zeker van te zijn dat ik mijn afspraak niet mis, moet mijn vader me brengen. Mijn moeder is uit beeld en mijn vader is alleenstaand en heeft een volledige baan. Dat is dus best lastig voor hem. Ook voor hem zou het fijn zijn als ik eigen vervoer heb. Ik denk dat ik me dan minder eenzaam voel, omdat ik dan vaker spontaan vrienden kan bezoeken. Mijn schoolgenoten komen uit alle delen van Nederland. Met de taxi of het openbaar vervoer naar Maastricht of Roosendaal is voor mij eigenlijk niet te doen. Ik ben nu bezig met de opleiding allround-mediamaker en wil straks de reclamewereld in. Ik heb straks meer kans op een baan in deze branche, als ik zelfstandig met mijn bus naar het werk kan rijden. Het draagt dus in alle opzichten bij aan een vrijer en onafhankelijker leven.”

Gofundme

Sem en Sven hebben op het bekende crowdfunding-platform gofundme.com een pagina aangemaakt. “Sinds de start hebben we al ruim 4.000 euro opgehaald. Naast familie en vrienden benaderen we bedrijven uit de regio met de vraag of ze een bijdrage willen leveren. Op Koningsdag hebben we hamburgers verkocht en we denken erover om bij een lokaal tankstation een autowasdag te organiseren. De 50.000 euro is nog lang niet in zicht, maar we gaan er alles aan doen om dit doel te bereiken.”

Wil je Sven helpen om zijn droom te verwezenlijken? Donaties zijn welkom op www.gofundme.com/f/meer-onafhankelijkheid-vrijheid-voor-sven?.

Kijk voor meer info op Facebook/Instagram Helpnusven, mail naar helpnusven@gmail.com, of bel met 06 – 55 45 95 33.


Dit nieuwsbericht is 113 keer bekeken

X
X