Restauratie in de Lambertuskerk

Gepubliceerd op: 25 september 2020 13:17

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Er zijn weer 18 studenten van Sint Lucas uit Boxtel, voor hun eindexamen, neergestreken in  de Lambertuskerk  Zij gaan zich bezig houden met de restauratie van de muurschilderingen.

 Dit keer zijn het de muren die zich bij de biechtstoelen, links en rechts van het priesterkoor bevinden.  De afbeeldingen op de muren zijn vervaardigd door Pierre Kuijpers en Emanuel Pereij, in de periode van begin 1900.

Het bijzondere van de aanwezigheid van de studenten die nu het karwei moeten gaan klaren is, dat zij door het corona tijdperk, geen les op school krijgen maar nu al zijn ingekwartierd in de St. Lambertuskerk. Zij blijven hier nu ook en na de Herfstvakantie beginnen zij ook daadwerkelijk met de restauratie, nu doen zij eerst het nodige onderzoek.

De studenten zijn begonnen met een uitvoerig vooronderzoek, alles zo goed mogelijk vast leggen op foto’s. Dan uitzoek wat voor materialen zijn er gebruikt, wat voor schoonmaakmiddelen moeten er gebruikt worden  en ook afbeeldingen overnemen en op tekening zetten enz. Hierna start het uiteindelijke werkproces. Er staat een foto in de reportage waarop goed te zien, dat deze door de vorige groep al voor de helft is schoon gemaakt.

Het is nu voor de zevende keer, dat studenten van Sint Lucas de restauratie werkzaamheden, als examenproject in de Lambertus parochie.

F Henk van Dijk


Dit nieuwsbericht is 61 keer bekeken

X
X