Planten langs de beek

Planten langs de beek Natuurwandeling in het Goorlooppark
Gepubliceerd op: 1 juli 2021 10:56

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Natuurwandeling in het Goorlooppark

HELMOND-WEST Op zondag 3 juli om 14:00 uur houdt het IVN een natuurwandeling in het Goorlooppark. Het verzamelpunt is de parkeerplaats bij speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85, 5707 TK Helmond. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet meer nodig.

Onlangs berichtten nagenoeg alle media over de uitbundige en massale bloei van klaprozen in de bermen. Terecht, het was ook uitzonderlijk. Het viel ook iedereen op. Minder opvallend, maar zeker zo fraai, is de variatie in andere bloeiende planten in wegbermen en langs de oevers van beken. Tijdens deze wandeling richten we ons speciaal op dat laatste: bloeiende planten aan de oevers van een beek; in dit geval de Goorloop tussen de spoorlijn en de Mierloseweg.

Bij de reconstructie van de Goorloop in 2015 werd de rechte beek weer kronkelend gelegd en zijn de oevers verbreed en natuurlijker gemaakt. Daarmee werd Helmond een nieuw park rijker, het Goorlooppark dat in 2018 geopend werd.

De plantenwerkgroep van het IVN heeft in 2018 en 2019 enkele malen, in verschillende seizoenen, geïnventariseerd welke planten zich op de kale overs vestigden. Dat leverde in 2018 een lijst van 160 plantensoorten op en in 2019 152 soorten. In totaal werden bijna 200 soorten waargenomen.

Leden van de plantenwerkgroep laten tijdens deze wandeling een deel van dat enorme aantal soorten zien. Uiteraard zal de aandacht vooral uitgaan naar de op dit moment bloeiende soorten.

Nadere inlichtingen bij: Coördinator natuurgidsen: Anne Regts tel. 06 – 20 49 14 28 of
wandelen.ivn.helmond@gmail.com. Algemene informatie over het IVN kun je vinden op www.ivn.nl/helmond


Dit nieuwsbericht is 817 keer bekeken