Parktheater Eindhoven helpt Theaterkoor Nutsz uit de brand

Gepubliceerd op: 1 december 2020 13:08
Gewijzigd op: 1 december 2020 14:06

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De kunstensector is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Dit ondervindt Theaterkoor Nutsz uit Helmond ook. Daardoor kwam al snel de vraag: Gaat het Nutsz lukken om in april 2021 een voorstelling neer te zetten? “Dit gaat ons lukken”, geeft artistiek leider Danny Mikesz aan. “We zijn een stichting die denkt in mogelijkheden en daarnaast hebben we zo veel creativiteit, veerkracht en kwaliteit in huis dat dit simpelweg gaat lukken.”

Maar hoe? Er is veel overleg geweest tussen het bestuur, het artistiek team, de crew en de leden van Nutsz. Onze neuzen staan dezelfde kant op. Iedere repetitie kijken we wat we wèl mogen en stellen zo nodig ons plan bij. Veiligheid staat voorop. Samen zijn we flexibel, want dat is nodig om ons doel te behalen.

Publiek?

Een voorwaarde is er: publiek! Daar doen we het voor. Is het Speelhuis dan nog een passende locatie voor Nutsz? Zij mogen volgens de coronamaatregelen 90 theaterbezoekers toelaten in hun theater en daarnaast is er de mogelijkheid om via v-tickets live de voorstelling vanuit het thuisfront te volgen. “Daarmee kwam Nutsz voor een dilemma”, geeft zakelijk leider Wim van Santvoort aan. “Per voorstellingenreeks bedient Nutsz zo’n 1400 tot 1500 trouwe theaterbezoekers. Met 90 theaterbezoekers per voorstelling kunnen we niet eens de gezinnen van onze leden de voorstelling live laten zien. Dat is niet wat we willen. Ook moeten we rekening houden met de belastbaarheid van onze leden. Zij staan ruim twee uur op het podium te zingen, dansen en spelen en dan zijn er ook nog pittige verkledingen tussen de liedjes door. Fysiek wordt er veel van onze leden gevraagd.   Hoe trouw we ook aan Het Speelhuis zijn en hoe goed er ook meegedacht is, het werd pijnlijk duidelijk dat in deze coronaperiode Het Speelhuis niet passend was met de wensen en noodzakelijkheden van Nutsz.” 

Parktheater Eindhoven

Nutsz moest op zoek naar een alternatief. Naar een theater wat meer gasten kon bedienen.

Artistiek leider Danny Mikesz heeft de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met het Parktheater te Eindhoven: het artistieke team heeft in het verleden vaker samen gewerkt met het Parktheater. Door deze prettige samenwerking is een enorme goodwill ontstaan. Het Parktheater kent Nutsz en weet dat wij professionele voorstellingen met amateurs maken op hoog niveau. Het leek ons dan ook het meest voor de hand liggend om het Parktheater te benaderen. De Hertog Jan Zaal is de grote zaal en heeft in oorsprong een capaciteit van 940 theaterbezoekers. Vanwege de huidige coronaperikelen is de zaalcapaciteit nu teruggebracht naar 30 maar ze mogen doorgaans met soepelere maatregelen 250 theaterbezoekers toelaten. We hopen natuurlijk op 250 of meer bezoekers. Op onze vraag of het Parktheater Nutsz kon helpen, kregen we het antwoord dat ze ons graag wilden helpen wanneer de mogelijkheid zich voor zou doen. Op het moment van het eerste contact konden ze ons echter nog niets toezeggen. De agenda en planning van het Parktheater zat nog vol. Ons geduld werd niet heel lang op de proef gesteld, want een dag later werd ik al teruggebeld dat Senf Theaterpartners de voorstellingreeks van Saturday Night Fever had geannuleerd. Er was een lege plek in de programmering van de Hertog Jan Zaal ontstaan. Het Parktheater biedt ons nu de leeggekomen plaats in de programmering aan en gunt Nutsz de kans om de voorstellingen alsnog door te laten gaan. Wij willen deze kans met beide handen aangrijpen. We zijn dan ook enorm vereerd dat onze Nutszers in een van de grootste theaterzalen van Nederland mogen staan.”

Veerkracht in de cultuursector

Het is nog spannend voorlopig wat corona met de cultuursector gaat doen, maar we houden goede moed en vinden dat we uit moeten gaan van het positieve en de mogelijkheden die er zijn. Hiermee hebben we een goede samenwerkingspartner aan het Parktheater. Dat is de kracht van de cultuursector: creatieve mensen blijven optimistisch en zijn oplossingsgericht.

Ook de gemeente heeft haar medewerking en steun toegezegd. Wij zijn enorm blij met alle partijen die hebben meegedacht. Dit laat zien dat er veel veerkracht en wil is in de culturele sector. Samen de krachten bundelen is wat ons sterk maakt.

De voorstellingen zullen plaatsvinden op 22, 23 en 24 april 2021. Via facebook zullen we de start van de kaartverkoop kenbaar maken. We gaan ervan uit dat onze trouwe bezoekers ons ook in het Parktheater in Eindhoven komen bewonderen. Want eerlijk is eerlijk. De opbrengsten van de voorstelling zijn nodig om bestaansrecht te behouden.

F Madelief de Korte


Dit nieuwsbericht is 1556 keer bekeken

X
X