Pand Zuiddijk drie maanden gesloten

Gepubliceerd op: 19 maart 2020 10:07
Gewijzigd op: 20 maart 2020 10:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: De burgemeester van Helmond heeft op 17 maart 2020 een bedrijfspand aan de Zuiddijk voor drie maanden gesloten. In het pand zijn voorwerpen aangetroffen die gebruikt worden voor het opzetten van een professioneel opgezette hennepkwekerij. Het is de tweede keer dat de burgemeester gebruik maakt van de bevoegdheid om ook bij voorbereidende handelingen tot tijdelijke sluiting van een pand over te gaan. Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting.

Aanleiding besluit

De politie heeft een onderzoek ingesteld bij het pand. Zij trof bij het doorzoeken van het pand aan de Zuiddijk twee ruimtes aan die voorbereid waren om een hennepkwekerij op te starten, met hiervoor aangelegde elektra. Daarnaast werden assimilatielampen, armaturen inclusief reflectorkappen, transformatoren, schakelborden, koolstoffilters, slakkenhuizen en hennepresten aangetroffen.

Hennep is als softdrugs aangewezen in lijst II van de Opiumwet. Voorbereidende handelingen voor de productie van softdrugs vallen onder de verbodsbepalingen van artikel 11a van de Opiumwet.

De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester van Helmond. Op basis van deze rapportage heeft de burgemeester de tijdelijke sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaren van het betreffende pand. De eigenaren hebben een zienswijze ingediend, waarna de burgemeester een besluit geeft genomen.

De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2019’.

Wat houdt de beleidsregel in

Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn of hiervoor voorbereidende handelingen worden verricht. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.

De beleidsregel is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

F Eric van der Putten


Dit nieuwsbericht is 123 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X