Paasweekend in Helmond: Helmond International Tournament 2023 

Gepubliceerd op: 7 april 2023 12:49
Gewijzigd op: 7 april 2023 12:50

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Elk jaar in het paasweekend verandert de grasstrook aan de Kanaaldijk Zuid-Oost nabij sluis 8 in een internationale sport-arena. Met diverse eet- en drinkgelegenheden, partytenten, tribunes, soms zelfs live muziek, een veld vol met tentjes en campers en maar liefst 9 wedstrijdvelden. Al vanaf ver langs het kanaal kun je zien dat hier iets gaat gebeuren. Wat is er dan aan de hand? Het jaarlijkse Helmond International Tournament (oftewel de HIT) gaat weer van start. Voor het grote publiek relatief onbekend, binnen de sport inmiddels een evenement met internationale bekendheid en allure. De gastheer is de kanovereniging HWC de Helmvaarders.

Welke sport hebben we het dan over? We hebben het hier over kanopolo. Een bij het grote publiek onbekende sport, echter mondiaal zijn er toch wel meer dan 50 landen waar deze sport beoefend wordt en er zijn zowel voor clubs als landenteams internationale competities, waaronder EK’s en WK’s. Deze sport is niet voor watjes… het is een fysiek zware, supersnelle en keiharde sport waarbij een blauwe plek hier en daar niet wordt geschuwd. Het begint met een opsprint. Hierbij wordt de bal midden in het veld gegooid en spint de snelste vaarder van ieder team vanaf de achterlijn naar de bal toe. Om zo voluit recht op elkaar af te sprinten is lef nodig, je weet immers vrijwel zeker dat je elkaar hard gaat raken. Daarna is het een kwestie van snelheid; als je de bal in bezit hebt dan moet je hem binnen 5 seconden naar een medespeler gooien anders maak je een overtreding. Ook mag de tegenstander je omduwen als je de bal hebt. Dus het is zaak om tempo in het spel te houden en de bal in het doel van de tegenstander te werpen. Met de lichte bootjes kun je goed sprinten en snel draaien. Dit maakt de kanopolo een echte kijksport. Als je het voor het eerst ziet, weet je eigenlijk niet wat je meemaakt; zo snel en agressief gaat het er aan toe op het water. Het spel is nooit saai en er is de hele wedstrijd actie. Ondanks het harde spel is er altijd veel respect. Kanopolospelers zijn eigenlijk een grote familie die elkaar regelmatig tegenkomen op het water en tussen de wedstrijden door. Omdat de HIT voor veel spelers en clubs de opening van het seizoen is, zijn er vaak teams uit heel Europa aanwezig om hier hun eerste wedstrijden te spelen. Alle niveaus zijn te bewonderen, van de hoogste klasse tot recreatieve klassen waarbij het vooral om plezier gaat boven prestaties. Met een verwachte inschrijving van rond de 100 teams is de HIT ook meteen een van de grootste toernooien van Europa. 

Eigenlijk is kanopolo niet op een goede manier te omschrijven. Je moet het vooral een keertje zien! Ben je enthousiast en wil je het een keer meemaken? Kom dan in het paasweekend van 8 tot en met 10 april gezellig langs bij de Helmvaarders aan de Kanaaldijk Zuid-Oost nummer 50 in Helmond. Het is makkelijk te vinden en de toegang is gratis. Eten, drinken en sanitair zijn aanwezig en er is altijd iemand in de buurt om iets te vertellen over deze bijzondere sport. Hopelijk tot ziens!


Dit nieuwsbericht is 491 keer bekeken