Ouderen voelen zich letterlijk ‘Thuis bij Mientje’

Gepubliceerd op: 15 januari 2021 12:00
Gewijzigd op: 14 januari 2021 10:07

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Thuis bij Mientje. Zo huiselijk als deze naam klinkt, is het ook. Het is iets dat Cristel Otten, de initiatief-neemster, erg belangrijk vindt. 

Door Wendy Lodewijk

“Mijn moeder heeft Alzheimer. Toen ik voor haar een geschikte dagbesteding zocht, vond ik eigenlijk niets wat bij haar paste. Ik wilde een plek waar ze zichzelf kan zijn, kan doen wat zij leuk vindt en waar ze zich echt thuis voelt. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen samen met Jeanine de Groot zelf zo’n dagbesteding op te zetten. Bij mijn moeder thuis aan de Braaksestraat 7A. Het is dus letterlijk ‘Thuis bij Mientje’. Hier verzorgen we een dagbesteding die voor iedereen geschikt is”, vertelt Cristel enthousiast.

Geen knutselmiddagen

“Helaas heeft een gemiddelde dagbesteding het imago dat ouderen bij elkaar gezet worden en dat ze dan met zijn allen maar wat gaan zitten knutselen. Dat is iets wat voor veel mensen, met name mannen, totaal niet interessant klinkt. En dan wordt de drempel om naar een dagbesteding te gaan, veel te hoog en zitten mensen onnodig eenzaam thuis. Ik wilde daar graag verandering in brengen”, legt Cristel uit. Het had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het haar na twee jaar regelwerk gelukt. Op 1 maart 2019 opende zij haar eerste huiskamer voor ouderen. Niet alleen voor mensen met Alzheimer, ook mensen met COPD, Parkinson of mensen die simpelweg eenzaam zijn, zoeken de gezelligheid op bij Mientje thuis. Er is allerlei leuks te doen en alles is gericht op gezelligheid en het welzijn van de bezoekers. Ze worden, indien nodig, opgehaald en weer thuis gebracht. Eenmaal bij Mientje wordt er gezorgd dat ze in beweging blijven, dat ze goed en lekker eten, dat ze hun geheugen in vorm houden, en dat er gezelschap is. Van elkaar en van de dieren die er in en om het huis rondlopen. “Die dieren zijn ook erg populair”, lacht Cristel. Buiten is een mooie tuin aangelegd en er is zelfs een jeu de boules-baan aanwezig.

“Elke dag, als het weer het toelaat, gaan we even naar buiten. Frisse lucht is erg belangrijk. Daarnaast wordt er samen gekookt en worden er activiteiten bedacht die passen bij de bezoekers en bij het seizoen. Zo wordt er nu in de winter, voer gemaakt voor de vogels. Oud vet met zaden erin, pinda’s aan een ketting rijgen enzovoorts. We kijken bij iedere bezoeker waar hij of zij van houdt, wat de hobby’s zijn van die persoon en wat ze lekker vinden om te eten. Zo kunnen we een dagbesteding op maat ontwikkelen, met een fijne sfeer.” 

Tweede huiskamer

De vraag naar een plek als deze is groot. In het buitengebied vind je wel zorgboerderijen, maar middenin Helmond ontbrak het aan een goede dagbesteding. Thuis bij Mientje zat dan ook binnen de kortste keren volgeboekt. Cristel heeft zich hard gemaakt om uit te breiden en een tweede huiskamer te realiseren. Precies hetzelfde concept en dezelfde aanpak, maar wel in een aparte huiskamer. “We houden de groepen klein. Zo kunnen we iedereen de aandacht geven die hij of zij nodig heeft. Daarnaast is het voor mensen met Alzheimer niet fijn om in een drukke omgeving te zijn.” De tweede huiskamer van Thuis bij Mientje opent haar deuren op 1 februari 2021.

Wil je een handig helpen?

Om in de tweede huiskamer de bezoekers net zo goed te kunnen begeleiden, zijn extra vrijwilligers ontzettend welkom. Wil je graag iets betekenen voor de ouderen in Helmond? Stuur een mailtje naar cristel@thuisbijmientje.nl. 

Meer informatie is ook te vinden op de Facebookpagina van Thuis bij Mientje: www.facebook.com/thuisbijmientje/


Dit nieuwsbericht is 168 keer bekeken

X
X