Oudejaarsconference van Joop Vos gaat zowel in de theaterzaal als in de huiskamers niet door

Gepubliceerd op: 16 december 2020 10:43

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De oudejaarsconference van de Helmondse cabaretier Joop Vos, die Het Speelhuis en De Cacaofabriek cadeau deden aan de stad, gaat niet door. De Helmondse culturele instellingen zouden de voorstelling opnemen via de livestream-installatie van het theater en deze op 31 december gratis voor iedereen beschikbaar stellen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het echter ook niet mogelijk dat plan te realiseren.

Met de sluiting van het theater ziet Vos zich genoodzaakt de voorstelling af te gelasten. “Dit is echt een enorme tegenvaller”, stelt hij. “We hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag om de Helmondse oudejaars voor publiek te spelen en naar de huiskamers te brengen, maar ergens houdt het op”, vult Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis, aan.

Afgelasting
Na de aangescherpte coronamaatregelen van afgelopen maandag 14 december jl. gaat de voorstelling zowel in de theaterzaal als via livestream niet door. “Met een oudejaarsconference ben je maanden bezig. Iedere keer leek het erop dat we zouden kunnen spelen. Weliswaar in beperkte vorm, maar toch: dit is echt zonde van alle energie en tijd”, zegt Joop Vos.

Per voorstelling mochten slechts dertig bezoekers aanwezig zijn. Daar bedachten Joop Vos en de Helmondse cultuurhuizen wat op. De oudejaarsconference zou volgens oorspronkelijk plan vier keer voor publiek gespeeld worden. Daarnaast werd met de recent geïnstalleerde livestream-installatie in het theater een opname gemaakt die vanaf donderdag 31 december vrij beschikbaar zou zijn via de websites van De Cacaofabriek en Het Speelhuis.

Zonder publiek

“We balen er enorm van. Maar dat geldt natuurlijk wel voor meer dingen in deze tijd. We hadden graag bijgedragen aan een mooi oudejaarsgevoel”, aldus Otten. Toch blijkt afgelasten na het zorgvuldig afwegen van alle mogelijkheden de enige optie. “Spelen voor dertig bezoekers geeft je al niet de respons die je graag wil hebben. Helemaal zonder publiek heb je gewoon geen voorstelling. En om alleen tv-registratie te kunnen doen, heb je een heel ander soort show nodig”, aldus Vos.

“Met het spelen zonder publiek gaat alle dynamiek verloren en dan verliest het plan en de voorstelling zijn kracht. Opnemen en streamen is daardoor geen mogelijkheid meer”, vult Otten aan. Ook het spelen van de oudejaars op een later moment bleek geen duurzame oplossing. “Bij een oudejaarsconference hoort de sfeer van oliebollen, vuurwerk en champagne. Die sfeer zijn we echt wel kwijt in februari”, besluit Vos.

Foto: Joop Vos tijdens zijn oudejaarsconference in De Cacaofabriek F Dave van Hout


Dit nieuwsbericht is 290 keer bekeken

X
X