Oranjekade, helemaal OK!

Gepubliceerd op: 9 juli 2020 11:40

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Sinds kort kom je een nieuw magazine tegen in de Helmondse binnenstad: Oranjekade helemaal OK! Een gebiedsmagazine van projectontwikkelaar Rezidenz over een nieuwbouwplan met 265 woningen in tijdloze pakhuisarchitectuur aan het kanaal. Op deze locatie in het noorden van de stad heerste vroeger een bedrijvigheid van jewelste, supermarktketen EDAH kwam hier tot bloei. De vier Friese kruideniers Ebben, Dames, Aukes en Hettema hebben daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de industriële ontwikkeling van Helmond.

Plan Oranjekade

Oranjekade geeft het centrum een nieuw gezicht met vijftien woongebouwen aan de kade, met grote binnenpleinen en prachtige organische tuinen met veel biodiversiteit. De watertoren en supermarkt AH XL worden omgeven door een nieuw aan te leggen watertorenpark, waarin het riviertje de Aa bovengronds wordt gehaald. De vele woningtypen worden gebouwd voor verschillende doelgroepen en een groot aantal is flexibel in te delen, waardoor aan huis gebonden beroepen mogelijk zijn. Eye-catcher in het plan is de historische gevel van het EDAH-kantoorpand. Deze wordt geïntegreerd in een woongebouw met een opvallende opbouw. De gevel was dé inspiratiebron voor de architecten: ze hebben het ontwerp van Lambert de Vries uit 1927 genomen als gereedschapskist voor een tijdloze pakhuisarchitectuur van wereldse allure. Van oude verhalen worden nieuwe gemaakt, EDAH leeft voort.

Transformatie

Gemeente Helmond is enthousiast en noemt het plan een ‘game changer’ voor de stad. “Oranjekade draagt bij aan de transformatie van Helmond, zoals we die voor ogen hebben”, zegt wethouder Gaby van den Waardenburg. “We willen een aantrekkelijke stad creëren voor mensen en bedrijven, met kwaliteit van wonen, werken, leven en recreëren. Oranjekade sluit naadloos aan bij ons Centrumperspectief 2030.” In het magazine leggen de wethouder en programmamanager Joost van der Geest uit waarom.

Lezenswaardige verhalen

Daarnaast vertellen de stedenbouwkundige, (landschaps-)architecten en projectontwikkelaar over het bijzondere karakter van Oranjekade. Het bouwbedrijf biedt een kijkje achter de schermen, de kleinzonen van oprichters Aukes en Hettema halen herinneringen op aan de geschiedenis van EDAH en mensen die in Helmond wonen en werken geven hun visie op de omgeving, kunst en cultuur en de identiteit van de stad. Ook leggen geïnteresseerden in plan Oranjekade uit waarom ze hier graag willen wonen. Het magazine bevat tips voor winkelen en uitgaan en heeft een eigentijdse vormgeving met veel mooie foto’s van mensen, het centrum en de natuur.

Helemaal gratis!

Oranjekade helemaal OK! is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt (zie advertentie elders in dit blad). www.oranjekadehelmond.nl

Directeur Johan Liebregts van Rezidenz overhandigt wethouder Gaby van den Waardenburg het eerste exemplaar van magazine Oranjekade. F Johan Bakels


Dit nieuwsbericht is 341 keer bekeken

X
X